12-talspige og tiltalt for seriemord

Retssag mod sygeplejerske fra Nykøbing Falster røber store hemmeligheder fra den tiltaltes liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var et job som ufaglært medhjælper på et plejehjem, der gjorde udslaget. Den unge HF-student ville være sygeplejerske, og derfor søgte hun i 2004 eller 2005 om optagelse på sygeplejeskolen i Herlev.

Dengang havde ingen formentlig fantasi til at forestille sig, hvor galt det ville gå. At den lille og buttede kvinde med det sorte hår en dag skulle blive hovedperson i en af dansk retshistories mest opsigtsvækkende drabssager.

Ikke desto mindre er det her, hun er havnet. I midten af et stort retslokale i Nykøbing Falster - tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter. I årene 2012-2015 blev de alle udsat for dødelige doser af medicin under indlæggelser på det lokale sygehus.

I løbet af de kommende 30 retsmøder skal tre juridiske dommere og seks nævninge beslutte, om den 31-årige kvinde er skyldig eller ej.

Allerede nu - efter sagens første to dage - er det imidlertid muligt at tegne et billede af det liv og den adfærd, der gik forud for anholdelsen for snart 13 måneder siden.

Flyttede til Møn i 2007
 

Sammen med sin daværende kæreste flyttede sygeplejersken i 2007 til Møn, og året efter fødte hun deres fælles barn, en i dag otteårig pige. Efter et halvt års barsel genoptog og færdiggjorde hun sine studier.

- Det gik godt, jeg sluttede med et 12-tal, fortalte den tiltalte under retssagens anden dag.

Herefter blev den nyuddannede sygeplejerske ansat på Nykøbing F. Sygehus, hvor hun over de efterfølgende år opbyggede en gruppe veninder, men også enkelte fjender.

Ifølge den tiltalte gik hun og en gruppe andre sygeplejerske meget i byen, og hun følte, at "hun blev dømt for, hvad hun lavede uden for arbejdet". En konkret situation, hvor hun efter eget udsagn "tog en venindes kæreste med hjem", gjorde det ikke bedre.

- Det fik jeg lov til at bøde for bagefter. Det gør selvfølgelig ikke én populær, forklarede den tiltalte og antydede sågar, at striden kan være hele baggrunden for sagens opståen.

Under retssagen er det også kommet frem, at den 31-årige kvinde for et par år siden havde sygdom tæt inde på livet. I 2013 døde hendes lillesøster af kræft.

Familie støtter op

I dag tyder alt på, at familien har samlet sig om den tiltalte. Troligt møder både hendes kæreste, forældre og andre familiemedlemmer op i retten for at vise deres støtte.

- Hun er veluddannet, dygtig, ansvarsfuld og et dejligt menneske. Vi planlagde familieforøgelse og havde netop bestilt ferie. Og pludselig sidder hun fængslet for drab, har kæresten tidligere sagt til TV Øst.

Langt mindre overraskede er formentlig en stribe kolleger. Til politiet skal flere af dem have fortalt, at de længe inden anholdelsen mistænkte kvinden for at skade patienter.

Hertil kommer, at den tiltalte lider af en personlighedsforstyrrelse, der er kendetegnet ved en vedvarende søgen efter spænding. Og at en statistiker har konstateret en markant overdødelighed, når den tiltalte var på vagt i årene 2009-2012.

Alle disse omstændigheder ventes at spille en rolle, når retten i slutningen af juni afsiger dom. I denne uge er der retsmøder i sagen mandag og tirsdag.

/ritzau/