Udvalgsformand anklages for at være i lommen på bygherren ved omstridt projekt

Planerne om et byggeri i det naturskønne område tæt ved Tryggevælde Å har fået en politisk strid på Stevns til at eksplodere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg bliver skidesur. Det er noget fis at komme med den slags beskyldninger. Der er ikke nogen, der er i lommen på nogen.

Sådan siger en vred og ærgerlig Henrik Lind, der ejer naturområdet Ådals Mark i udkanten af Strøby Egede. Hans planer om at sælge området til opførelsen af 55 seniorboliger er nemlig blevet midtpunkt i et politisk slagsmål i Stevns Kommune.

quote Det er et kæmpeproblem

Flemming Petersen (V), formand for Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune

Sagen er den, at seks kommunalpolitikere har viderebragt en klage til ombudsmanden med sladder om, at forvaltningen og udvalgsformanden for Plan, Miljø og Teknik, Flemming Petersen (V), er i lommen på bygherren og på grundejer Henrik Lind.

Stevns Kommune betegner anklagerne som injurier og kræver dem trukket tilbage.

- Jeg har været i byen i 33 år og gennemført en række byggeprojekter – og det har altid været i god ro og orden, siger Henrik Lind.

Artiklen fortsætter under billedet.

Naturområdet Ådals Mark ligger i udkanten af Strøby Egede.
Naturområdet Ådals Mark ligger i udkanten af Strøby Egede. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Men der er ikke god ro og orden i kommunalbestyrelsen, når det drejer sig om planerne med at bygge 55 seniorboliger på Ådals Mark tæt ved Tryggevælde Å. Tværtimod.

- Jeg synes, det er et kæmpeproblem. Kritik af en politiker som mig skal man kunne tåle, men at kritisere forvaltningen, synes jer, er et kæmpeproblem, siger Flemming Petersen.

Rygterne stammer fra Facebook

Men hvad har udløst striden? Jo, seks politikere fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Nyt Stevns har skrevet en fælles klage til ombudsmanden, og tidligere borgmester Mogens Haugaard Nielsen fra Nyt Stevns kalder håndteringen af Ådals Mark-sagen fordækt.

quote Skulle der komme en sag mod os, så imødeser vi den med sindsro

Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns)

- Der har været møder med bygherren i bygherrens eget hjem, der har være bestigelse af arealet, som oppositionen ikke har været inviteret med til – det var kun flertalsgruppen, og så bliver man selvfølgelig mistroisk, siger Mogens Haugaard Nielsen.

I klagen sætter de seks politikere spørgsmålstegn ved embedsmændenes arbejde og skriver blandt andet:

Vi drager tvivl om forvaltningens uvildighed og objektivitet i forhold til, at centerchef og medarbejder har holdt adskillige møder i grundejers private hjem.

Et andet sted i klagen viderebringer politikerne beskyldninger, hvor udvalgsformand Flemming Petersen og forvaltning bliver anklaget for at være i lommen på grundejer og bygherre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns).
Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns). Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Rygterne stammer ifølge Mogens Haugaard Nielsen fra Facebook.

- Vi kan tydeligvis se på Facebook og andre medier, at det er den her opfattelse borgerne har af den situation, som er opstået, siger han.

Derfor mener Mogens Haugaard Nielsen, at kritikken af embedsværket er helt relevant, fordi oppositionen ikke blev informeret om byggeplanerne, selvom de har været længe undervejs.

- Vi undrer os rigtig meget over, at vi som opposition ikke var vidne om dem (byggeplanerne red.), siger han.

Borgmester modtog 1.316 underskrifter imod byggeriet

Planerne om at bygge seniorboligerne på Ådals Mark er en politisk betændt sag. Det er et område, som kommunen tidligere har udpeget som unik natur, hvor der ikke må bygges, og sagen udløst stor lokal modstand.

Det viste en gruppe borgere blandt andet i oktober 2019, da de med fakler i hånden og et stort banner med teksten Beskyt Ådalen - bevar engen overrakte 1.316 underskrifter imod byggeriet til borgmester Anette Mortensen (V).

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester Anette Mortensen (V) fik i oktober 2019 overrakt 1.316 underskrifter imod byggeriet på Ådals Mark.
Borgmester Anette Mortensen (V) fik i oktober 2019 overrakt 1.316 underskrifter imod byggeriet på Ådals Mark. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Nu kræver Stevns Kommune, at de seks politikere trækker deres beskyldninger tilbage, fordi de ifølge kommunen betegnes som injurier.

- Det er en alvorlig anklage, der er rettet mod mig og forvaltningen – særligt i lyset af den praksis vi har fulgt, det er det, som den tidligere borgmester, der er medunderskriver af klagen, også har fulgt, siger Flemming Petersen.

Ejer truer med erstatningskrav

Men de seks politikere har ifølge Mogens Haugaard Nielsen ikke tænkt sig at trække noget tilbage.

- Skulle der komme en sag mod os, så imødeser vi den med sindsro, det må jeg sige, lyder det fra Mogens Haugaard Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Henrik Lind ejer naturområdet Ådals Mark i udkanten af Strøby Egede.
Henrik Lind ejer naturområdet Ådals Mark i udkanten af Strøby Egede. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Tilbage ved Ådals Mark overvejer Henrik Lind stadig, hvad han skal gøre sagen. Han truer nu med et erstatningskrav.

- Der er ingen tvivl om, at hvis det her projekt kuldsejler, fordi der er nogen i kommunen, der ikke opfører sig ordentligt, så vil jeg bruge mine midler, som jeg har, til at gå imod den form for beslutninger, siger Henrik Lind.

Ombudsmanden har ikke taget stilling til klagen fra de seks politikere. Klagen er i stedet retur til Stens Kommune, hvor kommunalbestyrelsen torsdag skal tage stilling til et svar til de seks politikere.