Tyve stjal over 50 bronzefigurer fra gravsteder

Hårlev Kirkegård var natten til onsdag udsat for tyveri. Her blev over 50 bronzefigurer stjålet fra gravsteder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag morgen fandt graveren ved Hårlev Kirkegård ud af, at der havde været ubudne gæster. Flere gravsten manglede nemlig bronzefigurer. I dag har de prøvet at finde ud af, hvor mange det er gået ud over. Indtil videre er det over 50.

- Personlig synes jeg, det er en skændsel, at man krænker gravfreden og jeg er godt klar over, at de enkelte pårørende synes, det er endnu værre, siger Peter Leander, som er menighedsrådsformand i Hårlev Sogn.

Tyvene har fjernet bronzefigurer fra de steder på kirkegården, som ikke er belyst.

- Det er de steder, hvor der ikke er lys fra præstegården eller fra gadelamper. Det er de mørke steder, siger Peter Leander.

Det er svært at gøre noget ved tyverierne og på Hårlev Kirkegård har de ikke tænkt sig at sætte mere lys op.

Kobbertyve

Hos Midt- og Vestsjællands Politi mener man, at det er kobbertyve, som står bag tyveriet.

- Årsagen til at man stjæler dem, kan næsten ikke være andet end, at nogen forsøger at få metalværdien. De vil sige, at man kan afsætte dem hos en eller anden form for jernhandler, siger Martin Bjerregaard, som er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Derfor opfordrer Midt- og Vestsjællands Politi, at folk, som handler med jern, skal rette henvendelse til politiet, hvis de får tilbudt bronzefigurer, som dem som sidder på gravsten.

Bronzefigurerne består af 90 procent kobber. Nyprisen kan varierer alt efter størrelse fra et par hundrede til omkring tusind kroner. Men hvis man vil udvinde kobberet, er de enkeltvis figurer kun få kroner værd.

Fredet mindesten

Tyveriet på Hårlev Kirkegård gik også ud over en mindesten for en frihedskæmper fra 2. Verdenskrig.

- Den her medaljon, som har siddet på stenen, den er fredet. Om vi sidenhen kan rekonstruere den ud fra nogle gamle fotos, det ved vi ikke, siger Peter Leander.

Hvis man som pårørende opdager, at et gravsted har været udsat for tyveri ved Hårlev Kirkegård, kan man ringe til graverkontoret på 56287355.

Politiet har sikret sig en del aftryk af mistænkelige fodspor på kirkegården, men vil meget gerne have offentlighedens hjælp til at komme videre i sagen.

Du kan kontakte Lokalpolitiet i Køge via telefon 1-1-4.