Stort område smadret under stormflod - efterlyser særlige billeder

Stevns Lokalhistoriske Arkiv søger stormflodsbilleder og -videoer til eftertiden. Og de kommer samtidig med en opfordring til stevnsboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ligger du inde med materiale - gerne fra hele Stevns – der for eksempel viser eller beskriver stormskader på (væltede) huse, både, træer eller oversvømmelser fra selve dagen, dagene efter eller fra oprydningen, må du meget gerne sende materialet til arkivet.

Sådan lyder eftersøgningen efter stevnsboernes stormflodsbilleder fra Stevns Lokalhistoriske Arkiv fra den 31. januar. 

En af dem, der har læst opslaget og er kommet forbi arkivet, er Minna Radekop fra Rødvig.

De ikoniske røde fiskerhuse

Hun har knipset godt 50 billeder forskellige steder på Stevns, da stormfloden ramte den 20. og 21. oktober 2023.

- Jeg så opslaget på Facebook, og så tænkte jeg, at det kunne være sjovt, hvis der var andre, der kunne få glæde af dem, siger hun.

quote Hvis billederne bliver på folks mobiler, så har vi groft sagt ikke noget arkiv i fremtiden

Paula Backs, medarbejder, Stevns Lokalhistoriske Arkiv

Flere af Minna Radekops billeder er fra Rødvig Havn, hvor de ikoniske 15 røde fiskerhuse stod på molen indtil for et par måneder siden.

- Jeg startede med at tage billeder af de røde fiskerhuse, og inden dagen var omme, var de allesammen væk, siger hun og tilføjer:

- Det er enormt trist og tomt uden de røde huse på havnen, men jeg har hørt rygter om, at de måske bliver genopført.

Sådan så det ud ved Rødvig Havn under stormfloden i oktober 2023, hvor de ikoniske fiskerhuse væltede i bølgerne.

Vigtigt for fremtiden og arkivets eksistens

Og det er netop billeder som Minna Radekops, arkivet gerne vil have fat i.

- Vores primære opgave her på arkivet er at gemme kulturarv til de næste generationer, så det er skønt, at Minna kommer forbi med så mange billeder, siger arkivmedarbejder, Paula Backs.

Formand for arkivet, Poul Henriksen, står her med en af de velbevaret beretninger fra den sidste store stormflod i 1872. Stormfloden ramte det sydlige og østlige Danmark og endte med at koste over 260 mennesker livet.
Formand for arkivet, Poul Henriksen, står her med en af de velbevaret beretninger fra den sidste store stormflod i 1872. Stormfloden ramte det sydlige og østlige Danmark og endte med at koste over 260 mennesker livet. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Og det er vigtigt, at folk bliver ved med at sende eller komme forbi med deres billeder, videoer, dokumenter og beretninger, fortæller hun.

- Mange tænker måske ikke over, at det kunne være interessant at gemme for andre end en selv, men hvis billederne bliver på folks mobiler, så har vi groft sagt ikke noget arkiv i fremtiden.

På Stevns gik det værst til på havet. På kortet er alle de skibe, der strandede under stormfloden i 1872.
På Stevns gik det værst til på havet. På kortet er alle de skibe, der strandede under stormfloden i 1872. Foto: Stevns Lokalhistoriske Arkiv

Sit eget præg på lokalhistorien

Arkivet satte eftersøgningen i gang i slutningen af januar, og billeder og videoer er langsomt tikket ind i mailboksen. Men arkivet søger endnu flere.

- Vi vil gerne have rigtig mange billeder og så selv have lov til at sortere i dem, så vi ikke får for mange af de samme, siger Paula Backs.

Nu skal Minna Radekops billeder overføres og registreres, og snart vil hun have sat sit helt eget præg på den lokale historie på Stevns.

- Det bliver meget spændende. Jeg var ikke klar over, at der var sådan en stor begejstring for det, siger hun.

Læs også
Ødelagte huse og veje - se de vilde stormbilleder
Læs også
Ødelagte huse og veje - se de vilde stormbilleder

Stevns Lokalhistoriske Arkiv udgiver hvert år en bog om lokalområdet, og det er planen, at nogle af stevnsboernes billeder kommer med i dette års udgave.  


Nyhedsoverblik