Slut med gratis vielser i det fri - kommune kræver betaling fra forelskede par

Stevns Kommune vil ikke længere betale for vielser i naturen. Bryllupsarrangør frygter, det vil skræmme bryllupsturister væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forelskede par kan ikke længere blive viet gratis ude i det fri på Stevns.

De skal i stedet til lommerne, hvis de fra den 1. januar 2020 for eksempel ønsker at sige ja til hinanden ved den kendte Højerup Gamle Kirke, som balancerer på kanten af Stevns Klint.

quote Vi har så store muligheder her, og jeg synes bare, at det bliver kvalt

Grethe Ahrensbach, bryllupsarrangør 

Det er kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune, der for nyligt har vedtaget, at det skal koste penge at blive viet udenfor rådhuset, og det ærgrer bryllupsarrangør Grethe Ahrensbach, som alene i 2019 har arrangeret næsten 250 bryllupper. Arrangøren frygter, at det vil skræmme bryllupsturister væk.

- Jeg mangler opbakning, og at vi står sammen og siger, at vi gerne vil det her og styrke alle de lokale. Vi har så store muligheder her, og jeg synes bare, at det bliver kvalt, siger Grethe Ahrensbach.

Artiklen fortsætter under billedet.

Grethe Ahrensbach, bryllupsarrangør.
Grethe Ahrensbach, bryllupsarrangør. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Indtil nu har kommunen tilbudt borgerlige vielser gratis i det fri. Men fra den 1. januar 2020 kommer det til koste 710 kroner plus kørselsgodtgørelse efter statens takster for at kunne sige ja til hinanden uden for rådhusets mure.

Rammer det lokale erhvervsliv

Grethe Ahrensbach blev i 2017 kåret til årets iværksætter i Stevns Kommune. Hun mener, de mange bryllupper gavner turismen og erhvervslivet i lokalområdet.

quote Jeg vil overveje meget stærkt at lukke

Grethe Ahrensbach, bryllupsarrangør

Derfor forstår hun ikke, at kommunen nu vil tage betaling for vielserne.

- Det dræber ens initiativ.

- Jeg vil overveje meget stærkt at lukke, ellers så tager jeg kirken fra (Højerup Gamle Kirke fra forretningen red.), og så arrangerer jeg kun rådhusbryllupper – og i mange tilfælde inde på Københavns Rådhus, siger Grethe Ahrensbach.

Artiklen fortsætter under billedet.

Højerup Gamle Kirke.
Højerup Gamle Kirke. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Det var kun Nyt Stevns, som stemte imod, da politikerne i Stevns Kommune vedtog bryllupsbetalingen ved det seneste byrådsmøde.

- Det er uheldigt, at vi tager penge for det her. Det er en service, som vi bør give i Stevns Kommune, også fordi vores nabokommuner gør det her gratis, siger Mogens Haugaard (Nyt Stevns).

Artiklen fortsætter under billedet.

Mogens Haugaard (Nyt Stevns).
Mogens Haugaard (Nyt Stevns). Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Mogens Haugaard erkender, at 710 kroner ikke er noget højt beløb, men det sender ifølge ham alligevel et uheldigt signal til omgivelserne. Han frygter, at de nye regler skaber for meget administration, og skader mere end de gavner.

- Vi rammer iværksætterne, erhvervet og de lokale, siger Mogens Haugaard.

Viceborgmester: Budgettet skal hænge sammen

Men viceborgmesteren forsvarer beslutningen:

- Sådan er det hver gang, man skal lave et budget, der skal hænge sammen. Enten skal man finde nogle besparelser, ellers så skal man finde nogle indtrænger, og vi har fundet nogle indtægter, siger viceborgmester Steen S. Hansen (S).

Artiklen fortsætter under billedet.

Stevns Klint.
Stevns Klint. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Med beslutningen om at kræve betaling for vielser i det fri, kan man ifølge Steen S. Hansen få cirka 100.000 kroner i kommunekassen hvert år.

Men kan det ikke skade turismen og erhvervslivet, hvis bryllupsturisterne vælger at blive væk?

- Jeg tror ikke, det har nogen betydning. De folk, som kommer ind og bliver viet, de kommer fra Kina, Tyskland og andre steder i Europa. De får folk fløjet ind, så det gebyr, som de kommer til at betale, kommer de ikke til at mærke, svarer Steen S. Hansen.

I Ærø Kommune, hvor der som i Stevns kommer mange udenlandske par for at blive viet, koster det ifølge Jyllands-Posten også penge, hvis vielsen skal ske uden for rådhuset. Her udregner kommunen dog gebyret, alt efter hvor meget tid, kørsel og ekstra arbejde der er forbundet med vielsen.

Højerup Gamle Kirke.
Højerup Gamle Kirke. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST