Råger plager naboer - skræmmes væk med gaskanon og får spist deres unger af egern

Rågerne er et tiltagende problem over hele landet, og på Stevns afprøver kommunen en ny metode til at skræmme fuglene væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I den lille lund vest for Sydstevnshallen kan man de næste to uger med jævne mellemrum hører høje brag. 

Lyden kommer fra en gaskanon, som Natur- og Miljøafdelingen i Stevns Kommunes har købt og sat op i et af træerne i håb om, at den kan skræmme rågerne væk. 

quote Det er effektivt at skræmme dem, for så finder de ikke ro til at bygge reder

Berith Burkandt, leder af Natur- og Miljøafdelingen i Stevns Kommune

Området er nemlig plaget af råger, og naboer har bedt kommunen om at finde en løsning på støjgenerne fra den insisterende fugleart, oplyser Berith Burkandt, der er leder af Natur- og Miljøafdelingen.

Ifølge hende er det første år, at kommunen forsøger sig med gaskanoner som redskab mod råger. Kommunen startede med at sætte en gaskanon op i byskoven ved Hårlev, og nu afprøver de også metoden ved lunden vest for Sydstevnshallen i Rødvig. 

I Stevns Kommune har man opsat gaskanoner til at skræmme råger væk.
I Stevns Kommune har man opsat gaskanoner til at skræmme råger væk. Foto: Stevns Kommune

Gaskanonen er bare én af flere metoder, som Stevns Kommune bruger mod rågerne.

- Det er en forsøgsordning i år, hvor vi har sat massivt ind over for rågerne. Vi bruger gaskanonen i kombination med, at vi tager reder ned. Vi har også topkappet træerne ved placeringen i Rødvig, så det er sværere for dem at slå sig ned der, siger Berith Burkandt. 

Stevns Kommune bruger også jægere til at skyde rågerne, men den metode har vist sig ikke at være helt så effektiv.

- De er svære at ramme. Indtil videre har vi kun fået ram på tre, fortæller Berith Burkandt. 

Effektivt at skræmme 

Ifølge Berith Burkandt gør gaskanonen ikke fysisk skade på fuglene. De bliver hverken skudt eller gasset, men blot skræmt af den lyd, som gaskanonen afgiver, når en gaspatron skydes af.

Skræmme-metoden skulle ifølge hende være effektiv. 

Læs også
Råger terroriserer naboer - nu bliver de spulet væk
Læs også
Råger terroriserer naboer - nu bliver de spulet væk

- Det er effektivt at skræmme dem, for så finder de ikke ro til at bygge reder. De kan selvfølgelig finde på at flyve et andet sted hen og bygge reder. Det kan vi ikke gardere os imod, siger hun. 

Kanonen i lunden vest for Sydstevnshallen skyder mellem klokken 08.00 og 18.00 i de næste 14 dage. Herefter tages den ned igen, da der ikke skal være permanent larm i området.

Casper Aggerholm Pedersen, der er biolog og natur- og vandløbsmedarbejder i Stevns Kommune, har haft ansvaret for opsætningen af gaskanonen. Han fortæller, at den efter planen skal skyde hver halve time. 

Casper Aggerholm Pedersen, der er natur- og vandløbsmedarbejder i Stevns Kommune, fortæller, at egern kan finde på at spise rågeæg. Derfor er egernkasserne en af Stevns Kommunes indsats mod rågerne.
Casper Aggerholm Pedersen, der er natur- og vandløbsmedarbejder i Stevns Kommune, fortæller, at egern kan finde på at spise rågeæg. Derfor er egernkasserne en af Stevns Kommunes indsats mod rågerne. Foto: Casper Aggerholm Pedersen

Ifølge ham lyder skudene fra gaskanonen som skud fra et jagtgevær og måler mellem 80 til 120 decibel. Han har selv oplevet, hvor voldsomt gaskanonens skud lyder, når man er tæt på.  

- Jeg var nede for selv at tjekke støjniveauet, da vi satte den op i byskoven i Hårlev. Da jeg stod uden for skoven, lød det som når nogen er på jagt. Da jeg gik helt tæt på, blev jeg godt nok forskrækket. Så det er en høj lyd, og derfor skal den også kun være der i en kortere periode, siger han. 

Rågerne bygger ifølge Casper Aggerholm Pedersen reder i løbet af marts og april. Derfor skal gaskanonen primært bruges i den periode. 

Håber på hjælp fra egern

Udover gaskanonen, fjernelse af reder og regulering ved hjælp af jægere, har Stevns Kommune også gang i en anden løsning, der måske kan give en mere naturlig regulering af rågerne.

- Vi har et aktiveringstilbud, Stjerneholdet, som har lavet nogle rigtig fine egernkasser, som vi får sat op. Så håber vi, at der flytter nogle søde egern ind, og at vi på den måde kan få en biologisk bekæmpelse. Egern kan nemlig godt finde på at spise rågeæg, forklarer Casper Aggerholm Pedersen. 

Stevns Kommunes aktivitetstilbud for unge kontanthjælpsmodtagere, Stjerneholdet, har produceret egernkasser, som kan bruges i reguleringen af råger.
Stevns Kommunes aktivitetstilbud for unge kontanthjælpsmodtagere, Stjerneholdet, har produceret egernkasser, som kan bruges i reguleringen af råger. Foto: Casper Aggerholm Pedersen

Indtil videre er der lavet syv egernkasser, men aftalen med Stjerneholdet er, at de kan producere flere, så de kan sættes op flere steder i kommunen. 

Fravælger vandspuler

TV2 ØST har tidligere fortalt om de forskellige metoder, der bruges i kampen mod råger. I Ringsted Kommune har man for eksempel forsøgt sig med at spule rågerne væk. 

En metode, som de i Stevns Kommune også har lagt mærke til, men som de har fravalgt i den øgede indsats mod rågerne. 

I Ringsted har man brugt brandvæsnet til at spule råger væk. Det er dog ikke umiddelbart en løsning, man vil tage i brug i Stevns Kommune.

- Det kræver en meget kraftig spuler, så man skal have brandvæsnet ud. Det er noget mere besværligt, siger Berith Burkandt. 

Ifølge Berith Burkandt skal hele indsatsen mod rågerne evalueres på den anden side af foråret, og så er det op til politikerne at beslutte, hvordan man vil tage kampen fremadrettet. 


Nyhedsoverblik