Mangel på personale får konsekvenser for togdriften på Østbanen

40 afgange på Østbanen aflyses over de næste to uger som følge af mangel på personale, oplyser Lokaltog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Passagererne på Østbanen må se langt efter tog på en række aftenafgange i den kommende uge – og igen mellem jul og nytår.

Lokaltog oplyser, at virksomheden som følge af personalemangel må indsætte busser i stedet for tog på aftenafgange mandag den 20. december til torsdag den 23. december – og igen mandag den 27. december til torsdag den 30. december:

- Som følge af personalemangel erstattes de sidste tog af togbus mellem Hårlev og Rødvig i begge retninger, skriver selskabet i en kortfattet begrundelse for de manglende togafgange.

quote Vi har heldigvis nogle fantastiske lokomotivførere, som vælger at komme ind på deres fridage og arbejde

Mie Rajcic, driftsdirektør, Lokaltog

Det drejer sig om afgangene 20.35, 22.53, 23.53 og 00.53 fra Hårlev og afgangen 21.48 fra Rødvig.

Togrejsende må som følge af køreplansændringerne forvente længere rejsetid, oplyser Lokaltog. Foruden længere rejsetid medtager togbusserne kun cykler og barnevogne i meget begrænset omfang.

- Vi har meget akut sygdom. Det er klart, vi vurderer hver dag, hvad vi skal gøre for at opretholde driften for at køre kunder som planlagt, siger Mie Rajcic, som er driftsdirektør i Lokaltog, søndag til TV2 ØST.

- Det er højere end, hvad vi normalt har – normalt har vi en reserve, som kan køre på forskellige strækninger – men der er flere sygemeldte end det.

Virksomheden oplyser, man har flyttet rundt på personale, og erstattet tog med togbusser på de afgange, hvor færrest passagerer bliver generet af det.

Dertil har flere medarbejdere ifølge Lokaltog valgt at træde til for at afbøde konsekvenserne.

- Vi har heldigvis nogle fantastiske lokomotivførere, som vælger at komme ind på deres fridage og arbejde – også hen over julen. Det er fantastisk det sammenhold, at alle giver en ekstra skalle, siger Mie Rajcic.

Ifølge driftsdirektøren arbejder man på at undgå yderligere aflysninger, ligesom man ikke forventer, at driften vil blive ramt af sygdom i samme omfang senere på vinteren, som tilfældet er netop nu.

- Det er absolut ikke det, vi satser på. Vi vurderer løbende, hvordan vi håndterer det her bedst, siger hun.

Lokaltog har i alt 200 lokofører. Sygemeldingerne berører de fleste af Lokaltogs strækninger, som her i regionen også tæller Lollandsbanen og Tølløsebanen.

Lokaltog kører også på Tølløsebanen og Lollandsbanen, hvor man også er berørt af akut sygdom blandt personalet.
Lokaltog kører også på Tølløsebanen og Lollandsbanen, hvor man også er berørt af akut sygdom blandt personalet. Foto: Thomas Möser‎


Mangel på ansatte koster aflysninger

Det er ikke første gang, at der er meldinger om mangel på personale ved jernbaneselskaberne her i regionen. For to uger siden annoncerede DSB mangel på personale grundet sygdom som årsagen til aflyste tog mellem Holbæk og Østerport.

Læs også
Ingen direkte tog på lang strækning - sådan rammer det pendlerne
Læs også
Ingen direkte tog på lang strækning - sådan rammer det pendlerne

Sygdom blandt personalet var dog kun en del af forklaringen på det, som endte i 120 aflyste afgange på denne strækning. Også en presset planlægning kombineret med akutte sporarbejder satte møllen i stå for statsbanerne, fremgik det efterfølgende af en orientering til medarbejderne.

Østbanen har årligt cirka en million rejsende og forbinder Faxe, Stevns og Køge Kommuner.
Østbanen har årligt cirka en million rejsende og forbinder Faxe, Stevns og Køge Kommuner. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Ifølge en opgørelse fra DR har personalemangel som følge af sygdom og mangel på afløsere på landsplan afstedkommet 1.050 aflyste tog alene på Arrivas strækninger i Jylland og på Fyn – imens det ifølge DR's artikel ikke var muligt at få oplyst omfanget af aflysninger og årsagen herfor hos DSB – udover Holbæk-banen.

Togbusser flere steder i regionen

Lokaltog driver togtrafikken på blandt andet Østbanen på kontrakt for Region Sjælland. 

Regionen ejer jernbanen og har de seneste år har kæmpet en indædt kamp med Folketinget om at få bevilliget midler til de nedslidte skinner på den godt 50 kilometer lange banestrækning, der tjener som livsnerve for den kollektive trafik i Stevns og det østlige Faxe kommuner.

Skinnerne på Østbanen er så nedslidte, at skinnebrud jævnligt har medført aflyste tog og afgange med togbusser.

Læs også
Ny trafikaftale er på plads: Motorvej til Næstved og penge til Østbanen
Læs også
Ny trafikaftale er på plads: Motorvej til Næstved og penge til Østbanen

TV2 ØST har kontaktet Region Sjælland. Her er man ifølge direktør for Region Udvikling, Carsten Krabbe, ikke bekendt med de nærmere omstændigheder ved de kommende aflysninger på Østbanen, og at personalemanglen skulle være af omfattende karakter.

Østbanen er ikke den eneste banestrækning på Sjælland, hvor der ikke kører tog i den kommende tid.

I denne weekend har DSB måttet indsætte togbusser mellem Ringsted og Korsør som følge af sporarbejder på Slagelse Station. Også her med længere rejsetid til følge.

Opdateret søndag 19-12-2021 kl. 14.15
Opdateret med citater fra Mie Rajcic, driftsdirektør i Lokaltog.

Nyhedsoverblik