Lovede bedre mobildækning efter dødsfald - tre år efter er intet sket

Tre år efter et dødsfald er det ikke lykkedes Stevns Kommune og teleselskaberne at nå til enighed om at opføre en mobilmast i Bøgeskoven på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var fredag den 7. april 2017,  da fastnettelefonen pludselig ringede ved traktørstedet ved Gjorslev Bøgeskov på Stevns.

Da forpagter Claus Johansen tog den, fik han en noget overraskende besked fra Alarmcentralen: Tag din cykel, kør ud i skoven og hjælp med os med at finde en motionsløber, der er faldet om.

Trods en elendig mobildækning var det lykkedes mandens svigersøn at få ringet 1-1-2. Forbindelsen var dog så dårlig, at forbindelsen flere gange blev afbrudt, og alarmcentralen kunne ikke finde ud af, hvor de befandt sig.

quote Heldigvis var jeg på cykel og kunne finde dem

Forpagter Claus Johansen

- Heldigvis var jeg på cykel og kunne finde dem. Ambulancefolkene havde ikke haft en jordisk chance for at finde dem. Deres motor ville have  overdøvet deres råb. Heldigvis er jeg kendt i skoven, fordi jeg færdes meget dernede, så jeg kunne hurtigt guide dem frem og tilbage. Både ambulancen og akutlægen, husker han i dag.

Ingen mobilsignal
Læs også
Stevns-borgere frygter, at dårlig mobildækning hindrede livredning
Ingen mobilsignal
Læs også
Stevns-borgere frygter, at dårlig mobildækning hindrede livredning

På trods af Claus Johansens hjælp blev ambulancen seks minutter forsinket på grund af den dårlige mobilforbindelse, og motionsløberen afgik ved døden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Forpagter Claus Johansen fra traktørstedet ved Gjorslev Bøgeskov på Stevns cyklede ud i skoven for at finde den borger, der var faldet om.
Forpagter Claus Johansen fra traktørstedet ved Gjorslev Bøgeskov på Stevns cyklede ud i skoven for at finde den borger, der var faldet om.

Ikke enighed

Den dårlige mobiltelefondækning i skoven blev efterfølgende et politisk tema i kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune – men trods flere møder mellem teleindustrien og Stevns Kommune er der endnu ingen master sat op i skoven. Heller ikke, selvom den ansvarlige udvalgsformand dengang sagde, at sagen havde en meget høj politisk prioritet.

- Vi kan godt sætte en mast op, men teleindustrien skal bestykke den med antenner. Og som jeg ser det, så har de ikke haft nogen interesse for Bøgeskoven, siger Flemming Petersen (V), der er formand for Plan-, Teknik og Miljøudvalget i Stevns Kommune.

VIDEO: Hør Flemming Petersen (V),  formand for Plan-, Teknik og Miljøudvalget i Stevns Kommune, svare på kritikken:

 

Teleindustrien har ansvar for at sætte master op i befolkede områder, mens kommunerne selv skal sørge for dækning i de tyndt befolkede områder.

I Stevns Kommune gav teleindustrien tilsagn om at sætte master op ved Skrodsbjerg, Himlingøje, Endeslev, Klippinge, Barup, sydøst for Store Heddinge samt i Lille Torøje i Faxe Kommune. Stevns Kommune har til gengæld sat penge af til at sætte master op i Hellested, Holtug, Højerup og Sigerslev - men altså ikke i Gjorslev Bøgeskov.

- Ja, der bliver vi jo så heldigvis nu nok reddet af statens nye krav om, at hvis man vil have de gode områder, så skal man også tage de tynde områder med. Og der har vi fået Bøgeskoven med. Og det har vi gjort ved en målrettet indsats sammen med teleindustriens rejsehold, siger Flemming Petersen, der håber at det vil kunne afhjælpe problemet.

Artiklen fortsætter under kortet.

Mobilmaster i Stevns Kommune. De røde prikker er sat op af teleindustrien, de lyserøde er opsat af kommunen.
Mobilmaster i Stevns Kommune. De røde prikker er sat op af teleindustrien, de lyserøde er opsat af kommunen.

 

Gods ville give jord til mast

Dækningen i området er meget dårlig, men kunne måske være lidt bedre, hvis den planlagte mast ved Holtug ikke var blevet bremset af klager fra Danmarks Naturfredningsforening.

Den dårlige mobildækning i området betød dog i sommer, at godsforvalteren på Gjorslev Gods kontaktede Stevns Kommune og tilbød at lægge jord til en mast.

quote Det er tit, når vi taler med folk i telefonen, at vi bliver afbrudt

Carsten Ladegaard Jakobsen, godsforvalter på Gjorslev Gods.

-  Det er tit, når vi taler med folk i telefonen, at vi bliver afbrudt, og vi kan høre sådan cirka det halve af, hvad der bliver sagt, fortæller Carsten Ladegaard Jakobsen, der er godsforvalter på Gjorslev Gods.

Ingen mobilsignal
Læs også
Slut med udfald og radiodøde områder: Beredskabets radioer skal være bedre
Ingen mobilsignal
Læs også
Slut med udfald og radiodøde områder: Beredskabets radioer skal være bedre

Også den redder, som i 2017 kørte rundt og ledte efter sin hjertestoppatient i skoven, kritiserede dengang, at der ikke blev gjort noget.

- Det er himmelråbende, at man godt ved fra politisk side, og man ved det med garanti også fra teleselskabernes side, at der er nogle huller rundt omkring. Hvorfor pokker har man ikke gjort noget ved det noget før. Hvorfor skal der en episode til som den her, før der bliver sat fokus på det, og hvornår bliver der gjort noget, sagde paramediciner Michael Jensen i 2017.

VIDEO: Hør en rekonstruktion af alarmopkaldet i 2017:

 

Alarmcentral forstår det ikke

Der har ifølge Region Sjælland ikke været lignende episoder i Bøgeskoven siden. Men på AMK-centralen, der tager sig af nødopkald, forstår man ikke, hvorfor der endnu ikke er blevet taget hånd om problemet.

AMK står for Akut Medicinsk Koordinering, og fungerer som alarmcentral for de medicinske patienter.

quote Hvis man ikke kan kalde op til os, så får vi ikke besked om, at vi skal komme

Brian Lindekilde Hansen, chef for AMK-vagtcentralen i Region Sjælland

- Hvis man ikke kan kalde op til os, så får vi ikke besked om, at vi skal komme. Og det er kun blevet mere vigtigt siden siden 2017, fordi vi bruger telefonerne til at få en position på alarmopkaldets adresse. Men det er en forudsætning, at der er signal, og at man kan komme igennem, siger Brian Lindekilde Hansen, der er chef for AMK-vagtcentralen i Region Sjælland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Brian Lindekilde Hansen er chef for AMK-vagtcentralen i Region Sjælland.
Brian Lindekilde Hansen er chef for AMK-vagtcentralen i Region Sjælland.

Imens er der blot tilbage for Claus Johansen på traktørstedet at vente. Han håber problemet bliver løst før det går galt igen.

- Nu var jeg heldig at være på arbejde, så de kunne ringe til mig fra 1-1-2, så jeg kunne komme ud og hjælpe til som lokalkending. Måske er jeg ikke på arbejde næste gang, og det ville selvfølgelig være træls. Så ville det være bedre med mobildækning, siger han.

Teleindustri: Det er ikke så let

Hos Teleindustrien er man bekendt med de udfordringer for dækningen, som der er i Bøgeskoven. Men det er ikke ond vilje, der betyder, at der ikke står en mast i skoven, siger de.

quote Sagen er, at bøgeskoven er et vanskeligt sted at sikre dækning med mobilmaster

Jakob Willer, direktør, Teleindustrien.

- Sagen er, at Bøgeskoven er et vanskeligt sted at sikre dækning med mobilmaster. Træerne skygger for de master, som teleselskaberne har. Og så vender det ud modhavet. Så det er simpelthen svært at sige, hvor man skal placere en mast i det område, siger direktør Jakob Willer til TV2 ØST.

- Allerede i 2017, på baggrund af den tragiske hændelse, gik vi i meget tæt dialog med kommunen. Vi har siden fået etableret et meget tæt samarbejde, og har fået løst en masse udfordringer med dækningen i kommunen.

- Desværre, så er det ikke lykkedes at finde en løsning for Bøgeskoven endnu. Det er et vanskeligt område, blandt andet fordi det vender ud mod havet. Så det er ikke lige til at sikre dækning derinde. Men vi er indstillet på at fortsætte vores dialog med kommunen og få fundet en løsning, hvis det overhovedet kan lade sig gøre, siger direktør Jakob Willer til TV2 ØST.

VIDEO: Hør Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, svare på kritikken:

 

Nyhedsoverblik