Lokal kunstner på Stevns: Harry Potter gjorde mig verdensberømt

I Klippinge på Stevns lever Per Jørgensen af at omsætte fantasi til maleri. I 30 år har han lavet illustrationer til blandt andet bogomslag, med det var drengen med de runde briller, der gjorde ham verdensberømt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har ikke altid ligget i kortene, at 58-årige Per Jørgensen skulle være kunstner.

- Da jeg var 6-7 år, var jeg virkelig dårlig til at tegne, fortæller han. 

Men det kom han som ung i den grad efter.

I dag går han under kunstnernavnet Per O, og han har i løbet af de sidste 30 år lavet mere end 3000 illustrationer – og det er alt lige fra Politikens håndbøger til plakater til Eventyrteatret.

Harry Potter gav gennembruddet
Over hundrede af hans illustrationer har været til børnebøger, og her har særligt bogserien om Harry Potter sat skub i karrieren.

- Harry Potter var et hit. Det var den, der gjorde mig kendt, og det er vigtigt at være kendt som kunstner. For det er sådan, at man får job, siger Per Jørgensen.   

Familien stod model
Han har tegnet alle syv bogomslag til de danske udgaver af bøgerne, og inspirationen har ligget lige for.

På omslaget til den sjette bog – Harry Potter og Halvblodsprinsen – er det for eksempel ham selv, hans kone og to af sine døtre, der har stået model.

- Harry Potter kommer fra Valby. Det var en af mine kunders søn, der stod model til ham, fortæller han.

Verdens bedste
Per Jørgensen gjorde sig ekstra stor umage med netop omslagene til Harry Potter-bøgerne, fordi han blev revet med af fortællingen.

- Jeg synes, den var helt enorm god. De kunne jo flyve på koste, griner han. 

Og det blev belønnet. Per Jørgensens illustrationer til den danske udgave af bøgerne er nemlig blevet kåret som verdens bedste.

I øjeblikket arbejder han på plakaterne til Eventyrteatrets 25 års jubilæum. Han er også i gang med malerier til en serie kaldet Girls and bikes for et galleri i København.