Landkommuner rammes hårdt af stigende energipriser: - Det er jo svært at få til at hænge sammen

Udenfor landets store byer bliver borgerne i højere grad ramt af de stigende priser på energi. Især Stevns, Faxe, Holbæk og Odsherred er hårdt ramt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre dage inde i valgkampen er et altoverskyggende tema slået fast. Energikrisen. Og det er der en god grund til. For i egne af Danmark står op mod fire af ti familier overfor at varmeudgifterne stiger, hvad der svarer til en ekstra månedlig varmeregning på mere end ti procent af deres disponible indkomst.

Det viser en analyse, som Finans Danmark har udarbejdet for TV 2.

For eksempel står 41,6 procent af familierne i Stevns Kommune over for sådanne prisstigninger. Kommunen har ingen fjernvarme, men masser af kunder med gasfyr.

quote Desværre er det landdistrikterne, der samlet set er hårdest ramt af prisstigningerne på energi

Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd

Kathie Dyreby fra Hårlev er en af dem, der har mærket varmeudgifterne stige:

- Det er jo svært at få til at hænge sammen i dagligdagen, konstaterer hun og tilføjer:

- Man skal passe på, man ikke bruger for meget, for jeg har ikke råd til at betale sådan en stor strømregning. Så det er noget med kold mad en gang eller to om ugen.

Det samme gælder for Martin Nielsen fra Havnelev.

- Energien er jo helt klart på toppen af dagsordenen, siger han og tilføjer:

- Min elregning er mere end fordoblet, og træpille-prisen er tredoblet, så det kommer til at fylde meget i økonomien.

Martin Nielsen fra Havnelev har som en konsekvens af de stigende varmeudgifter valgt at slukke for varmen i perioder, hvor hans søn ikke bor hjemme.
Martin Nielsen fra Havnelev har som en konsekvens af de stigende varmeudgifter valgt at slukke for varmen i perioder, hvor hans søn ikke bor hjemme. Foto: TV2 ØST

Foruden Stevns er også Faxe, Holbæk og Odsherred kommuner med i top ti blandt landets 98 kommuner, hvor flest familier står over for at blive særlig hårdt ramt af prisstigningerne på varme.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På tværs af sendeområdets 12 kommuner er det med en enkelt undtagelse mindst hver femte familie, der står til at få en gedigen ekstraregning i den kommende vinter, viser nye beregninger fra Finans Danmark.

Politikere vil hjælpe

Blandt politikerne er der generelt enighed om, at der skal gøres yderligere for at hjælpe de borgere, som i dag er ramt af prisstigningerne på især gas, men også træpiller, olie og elektricitet.

- Det her er en dyb, dyb bekymring for mig, for vi har mange mennesker med lav indkomst, som bliver ramt af det her, som også bor i nogle af de dårligste huse, siger Line Krogh Lay (R), der er kandidat til Folketinget i Faxekredsen.

- Der skal hjælp til at få fjernvarme noget hurtigere i landdistrikterne. Vi kan ikke gøre det hurtigt nok i kommunerne. Og så skal man se på momsen. Vi er nødt til at få lavet en lavere energipris for folk lige nu, så de ikke skal gå fra hus og hjem – og det nytter ikke med flere checks. Det rammer de forkerte, tilføjer hun.

Line Krogh Lay er kandidat til Folketinget for Radikale Venstre. Hun mener, der skal gøres noget ved momsen, som borgerne vil kunne mærke med det samme.
Line Krogh Lay er kandidat til Folketinget for Radikale Venstre. Hun mener, der skal gøres noget ved momsen, som borgerne vil kunne mærke med det samme. Foto: TV2 ØST

Og for dem, der ikke kan få fjernvarme, skal der sættes yderligere skub under at få udbredt varmepumper, mener Ken Kristensen, kandidat til Folketinget for Venstre i Faxe-kredsen.

- Jeg ved, der er tre byer i spil i Stevns Kommune, som kigger på, om de kan få fjernvarme. Og dem, der så ikke kan det, de skal over på en varmepumpeløsning. Det vil vi gerne sætter midler af til, siger han.

Ken Kristensen er kandidat til Folketinget for Venstre. Han taler for øget hjælp til at udbrede fjernvarme og varmepumper.
Ken Kristensen er kandidat til Folketinget for Venstre. Han taler for øget hjælp til at udbrede fjernvarme og varmepumper. Foto: TV2 ØST

Ifølge SF'eren Anne Valentina Bertelsen, medlem af Folketinget og kandidat i Faxekredsen, er det dog også nødvendigt med en håndsrækning her og nu:

- Det er klart, vi kan ikke fjerne inflationen, men vi kan prøve at afbøde konsekvenserne en lille smule, siger hun og tilføjer:

- I SF foreslår vi, at vi fjerner gasafgiften hen over vinteren i fyringssæsonen, sådan at de mennesker her får 3.000-4.000 kroner mere at gøre godt med i deres budget, og det kan give en lille smule mere luft til det her.

Anne Valentina Bertelsen, kandidat til Folketinget for SF, vil især gerne komme gaskunderne til undsætning ved at fjerne gasafgiften hen over fyringssæsonen.
Anne Valentina Bertelsen, kandidat til Folketinget for SF, vil især gerne komme gaskunderne til undsætning ved at fjerne gasafgiften hen over fyringssæsonen. Foto: TV2 ØST

Generelt er det i provinsen, at familierne og husholdningerne holder for på de stigende varmeudgifter.

I landets største kommuner er tallene til sammenligning 10, 8, 8 og 12 procent i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Aalborg kommune, imens det er 7 procent eller færre i Frederiksberg, Albertslund og Kolding kommuner.

- Desværre er det landdistrikterne, der samlet set er hårdest ramt af prisstigningerne på energi, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd til TV 2.

- Vi har den seneste tid set mange eksempler på lokalsamfund i landdistrikterne, hvor vigtige funktioner såsom dagligvarebutikken, bageren og bussen er lukningstruede som følge af de eksplosive prisstigninger på energi, forklarer formanden.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, mener, at de hjælpepakker, som ind til nu er sendt ud til borgerne, ikke rækker.
Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, mener, at de hjælpepakker, som ind til nu er sendt ud til borgerne, ikke rækker. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Steffen Damsgaard frygter, at Vinterpakken ikke er nok til at holde hånden under arbejdspladser og andre vigtige funktioner i landdistrikterne.

- På den korte bane bør man reducere afgifterne på naturgas til et minimum. Det vil hjælpe mange danskere, siger formanden og tilføjer:

- Der skal også flere penge i puljen til at udskifte oliefyret – samt gives statsgaranti til boliglån i visse yderområder.

I beregningen indgår priser på gas, el og fjernvarme, men ikke træpiller.

På landsplan er 66 procent af boligmassen opvarmet af fjernvarme, imens naturgas er den primære opvarmningsform i 15 procent af de danske hjem. Dertil kommer oliefyr, 6 procent og varmepumper, 5 procent.


Nyhedsoverblik