Kæmper for at få tømt havn for vrag efter stormflod

Arbejdet med at bjærge de mange sunkne både i Rødvig Havn er i fuld gang, men op til 11 både har havnen ikke kunne lokalisere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Allerede lørdag morgen efter stormfloden i sidste weekend, trak folk i arbejdstøjet på Rødvig havn. 

Fiskerhuse fyldt med udstyr og selv store både blev revet rundt af vejret og endte enten langt oppe på havnen eller nede på havbunden.

quote De sunkne både er halvt fyldte med sand, og det besværliggør arbejdet yderligere.

Kristian Olsen, formand, Rødvig Fiskerihavn

- Der blev kørt fire både væk i går. Halvdelen af de røde fiskerhuse var skyllet op på havnen. Dem har vi fået kørt væk, så der kunne blive arbejdsplads til bjærgningen af bådene, så arbejdet har været i gang hele ugen, lyder det fra Kristian Olsen, der er formand for Rødvig Fiskerihavn. 

Det er et stort arbejde, der er gået i gang for bådejere og havn med at få ryddet op efter ødelæggelserne, få reddet det, der kan reddes, og at få genetableret havnen, så den kan bruges igen.

Kristian Olsen fortæller, at havnen er i en sårbar situation lige nu, fordi molen er ødelagt, og store dele af havnen ikke kan bruges.
Kristian Olsen fortæller, at havnen er i en sårbar situation lige nu, fordi molen er ødelagt, og store dele af havnen ikke kan bruges. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

For selvom den dybe del af havnen er farbar, så kan lystbådehavnen ikke bruges på nuværende tidspunkt. 

- Der er molesten og asfalt og alt muligt, der er skyllet ind i havnen, så vi er meget i tvivl om, hvor dybt bådene kan stikke for at komme derind, forklarer Kristian Olsen.

Ikke alle dækker bjærgning

For nuværende er havnen ikke involveret i bjærgningerne, udover at de i samarbejde med kommunen sikrer, at det foregår miljømæssigt forsvarligt.

Det er henholdsvis forsikringsselskaber og private, som arbejder med at få deres både op.

Læs også
Ikoniske fiskerhuse slugt af havet
Læs også
Ikoniske fiskerhuse slugt af havet

- De er glade for deres både, så de vil gerne have dem op så hele som muligt, så de kan sætte dem i stand. For ellers bliver konsekvensen, at det hele bliver hugget op, siger Kristian Olsen.

Det kan dog ikke udelukkes, at havnen må involveres på et tidspunkt, da mange både ikke er forsikret på en måde, så det dækker bjærgningen af en sunket båd.

Sådan så det ud, da stormfloden åd de ikoniske røde fiskerhuse på Rødvig Havn sidste weekend.
Sådan så det ud, da stormfloden åd de ikoniske røde fiskerhuse på Rødvig Havn sidste weekend. Foto: TV2 ØST

- Så træder vi ind og laver en aftale med bådejerne, hvis ikke selv de har gjort noget. Så har vi selvfølgelig et økonomisk mellemværende med de, der har en båd liggende derude, men det må vi finde ud af bagefter, fordi vi skal have tømt vores havn for sunkne både, siger Kristian Olsen.

11 både er helt væk

I alt sank 29 både og skibe. 

18 af dem har man lokaliseret i havnen. Resten, ved man ikke, hvor er, forklarer Kristian Olsen:

- Der er blevet lavet dronebilleder over havnen i tirsdags, da der havde været vestenvind, og vandet var blevet lidt klarere. Der fandt vi 17 vrag. Senere har en dykker fundet et vrag under en anden båd, så vi ved faktisk kun, hvor 18 både er.

Flere af de sunkne både har ikke forsikring, der dækker bjærgning, derfor får havnen en stor opgave senere i forløbet.
Flere af de sunkne både har ikke forsikring, der dækker bjærgning, derfor får havnen en stor opgave senere i forløbet. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

- Jeg vil godt vove pelsen og sige, at der er nogle, der er skyllet ud ad havnen, og hvor de så er, det er et godt spørgsmål, tilføjer han.

Arbejdet med at få bådene op er udfordrende, ikke mindst fordi bølgerne under det voldsomme stormvejr har slæbt meget sand med sig. 

Sandet har farvet det meste af havnen hvid, men det har også lagt sig tungt i bådene.

Læs også
Se billederne - hyggelig fiskerihavn forvandlet til losseplads efter stormflod
Læs også
Se billederne - hyggelig fiskerihavn forvandlet til losseplads efter stormflod

- De sunkne både er halvt fyldte med sand, og det besværliggør arbejdet yderligere. Det gør dem betydelig tungere og sværere at bjerge, siger Kristian Olsen.

Håber på turister til sommer

Meget af molen blev også ødelagt under vejret, og der er man i gang med at lave en midlertidig løsning med betonklodser, som kan skærme mod bølger, når det blæser meget.

Allerede den efterfølgende onsdag stod dele af havnen nemlig under vand igen, fordi kraftig blæst sendte bølger indover den ødelagte mole.

I alt sank 29 både og skibe ved Rødvig havn under stormfloden. 18 af dem har man lokaliseret i havnen, resten ved man ikke, hvor er.
I alt sank 29 både og skibe ved Rødvig havn under stormfloden. 18 af dem har man lokaliseret i havnen, resten ved man ikke, hvor er. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

- Der er ikke nogen tvivl om, at det bliver rigtig dyrt at få op at køre igen. Men der er rigtig, rigtig mange frivillige, der hjælper til. Så vi håber, at vi i en eller anden form er klar til at modtage turister til sommer, fordi det er jo lidt det, vi lever af efterhånden, selvom vi er en fiskerihavn, lyder det fra Kristian Olsen.

Læs også
Ødelagte huse og veje - se de vilde stormbilleder
Læs også
Ødelagte huse og veje - se de vilde stormbilleder

Turistforeningen VisitSydsjælland-Møn har kaldt det et stort tab, at de røde fiskerhus i Rødvig Havn blev ødelagt, da de betragtes som en attraktion for byen.


Nyhedsoverblik