¨

Find ud ad bunker på tid - Stevnsfortet vil formidle historie i nyt Escape Room

01:38

Det er her i en lidt afsides del af Stevnsfortet, at man skal løse ledetrådene for at komme ud ad Escape Room. Video: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Kan du løse koder og slippe ud ad en gammel bunker på tid? Det kan prøves på Stevnsfortets nye attraktion, der skal vise tiden under den Kolde Krig.

Året er 1983.

Forholdet mellem amerikanerne i Vest og Sovjetunionen i Øst er køligere end en dybfryser.

Den kolde krig står nemlig på sit højeste efter 2. Verdenskrig, og modsætningerne mellem de to supermagter er trukket godt op.

Du skal forestille dig, at du er ansat på Stevnsfortet. Og en tilfældig dag opsnapper du en faretruende besked.

- En tysk terrorist fra den tyske terrororganisation Rote Armee Fraktion, som havde forbindelse til Østtyskland har sat nedtællingen i gang til at affyre et af de danske Hercules Missiler, som står og peger mod øst, fortæller Iben Bjørnsson, der er museumsinspektør hos Østsjællands Museum og samtidig koldkrigshistoriker.

Hvis et af missilerne bliver affyret, vil det fremprovokere et modangreb fra Øst.

- Formålet fra de her terroristers side er altså at starte 3. verdenskrig, siger Iben Bjørnsson.

Artiklen fortsætter under billedet.

I det nye Escape Room skal man forsøge at afværge, at dette missil bliver affyret. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Man skal slippe ud ad bunker

Heldigvis er der ingen risiko for at udløse 3. verdenskrig. For i virkeligheden er det blot sådan, scenen sættes i Stevnsfortets nyeste attraktion: Escape Room Bunker.

De har nemlig etableret tre nye Escape Rooms. Her skal deltagerne finde spor og løse ledetråde og koder på tid. Lykkes det, skal deltagerne låse sig selv ud ad en bunker og til sidst stoppe en missilaffyring.

Artiklen fortsætter under billederne.

Stevnsfortets nye Escape Room er fyldt med mange forskellige genstande, som måske skal bruges for at komme ud. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Man skal løse forskellige ledetråde for at kunne komme ud ad Stevnsfortets nye Escape Room. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Man skal løse forskellige ledetråde for at kunne komme ud ad Stevnsfortets nye Escape Room. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

For dem, der tør bevæge sig ned i bunker nummer 18, kan de prøve legen på egen krop. Når man går rundt bag metertykke betonvægge, bliver man ramt af historiens vingesus.

Det er præcist det, Stevnsfortet gerne vil opnå, fortæller Iben Bjørnsson.

- Vi vil jo egentlig gerne give folk - selvom det her Escape Room er et forløb, vi har fundet på - så vil vi gerne give folk den her autentiske koldkrigsoplevelse, som også resten af fortet går ud på. Man er i autentiske rammer i en rigtig bunker, hvor folk rigtigt har siddet og arbejdet. Man sidder også med nogle af de maskiner og det materiel, som er blevet brugt den gang, siger hun.

Uvist hvad man lavede i bunkeren førhen

Udover koder og gåder er der endnu en ting, man kan bruge sin fantasi, når man med i spillet under jorden.

For det er småt med oplysninger om, hvad efterretningstjenestens folk egentlig lavede i bunker 18.

- Det er lidt mystisk, og det er faktisk også en del af fortets historie, som vi selv prøver at grave videre i. Den har vi ikke helt styr på, fordi efterretningstjenester har det jo med at holde kortene helt ind til kroppen.

Selvom det er svært at sige, hvad der præcist er sket i bunker 18, så har museumsfolkene et bud.

- I flåderadioens tid – før efterretningstjenesten, der har folk siddet her og kommunikeret med skibe, der sejlede frem og tilbage. Det kunne for eksempel være, hvis et skib fra Warszawa-pagten var sejlet lidt for tæt på, så kunne man kontakte dem over radioen og bede dem om at forføje sig, fortæller Iben Bjørnsson.

Artiklen fortsætter under billederne.

Det er her man går til Stevnsfortets nye attraktion Escape Room. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Kassens tal og tegn kan måske bruges til at løse ledetrådene, så man kan komme ud ad Stevnsfortets Escape Room. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Stevnsfortets nye Escape Room er fyldt med mange forskellige genstande, som måske skal bruges for at komme ud. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Vil formidle koldkrigshistorie på ny måde

Det er en ny og anderledes måde at formidle historie på.

Og deltagerne skulle gerne tage viden med sig om atomvåben, den Kolde Krig og truslen mellem de to supermagter, USA og Sovetunionen, når de går derfra. Det er i hvert fald håbet blandt Iben Bjørnsson og hendes kolleger.

- Man lærer jo noget helt konkret undervejs om, hvad det var for et trusselsbillede, man havde. Så lærer man også - og det er der måske nogle, der har glemmer i dag eller ved - at der faktisk var terrororganisationer, der opererede under den kolde krig. Det er derfor, vi har lavet oplægget med Rote Armee Fraktion, siger Iben Bjørnsson.

- En af de største trusler under den kolde krig var, at der kunne opstå en misforståelse, hvor nogen overreagerede på noget, som måske ikke var et reelt angreb. Det er også tænkt ind i spillet her, tilføjer hun.

Hvis man som deltager føler, at det bliver en lidt for tung opgave at afværge 3. verdenskrig, så er der heldigvis en smutvej til 2019, lover Iben Bjørnsson.

- Ja, man kan godt trække i nødsnoren. Det kan man godt. 

Men hun har dog en klar opfordring til de kommende deltagere.

- Det er sjovt. Man skal tænke sig om. Man skal have øjnene med sig og kigge sig godt rundt i lokalet. Og så skal man tænke sig om, siger hun. 

Der kan være mellem ni og 30 deltagere i Escape Room Bunker på en gang.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App