Evakuerede borgere hjemme igen

I Hårlev blev beboerne tæt på en brand evakueret i nat. Men her til morgen kunne de igen tage hjem, da branden er under kontrol.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I nat udbrød der brand hos virksomheden Expladan A/S i Hårlev. Da virksomheden arbejder med genbrugsplastic, blev beboere tæt på branden evakueret.

- Jeg synes, det var væmmeligt og jeg havde det dårligt, det må jeg ærligt indrømme. For man bliver jo forskrækket, siger Annette Jensen, som bor med sin mand og hund overfor virksomheden.

De blev alle tre evakueret af politiet natten til søndag. Ligesom omkring 20 andre beboere i området.

- Man står og tænker, hold da op. For det var meget voldsomt, siger Annette Jensen.

Her til morgen kom familien hjem igen og nattens strabadser har sat sine spor.

- Jeg synes, vi har gået lidt ved siden af os selv. Og det er jo så selvfølgelig lige så meget trætheden, siger Annette Jensen.

Over 50 mand til at slukke branden

Klokken halv et natten til søndag blev Stevns Brandvæsen tilkaldt.

- Det brænder i midten af bygningerne. Det breder sig hurtigt til begge sider, blandt andet fordi isoleringen primært er halm. Det vil sige, der er behov for mange mand, siger Jan Kristiansen, som er beredskabschef i Stevns Brandvæsen.

Derfor blev der tilkaldt forstærkning hos brandvæsenet i nabokommunerne Faxe og Køge. Derudover blev beredskabstjenesten fra Næstved og Hedehusene også tilkaldt.

Brandfolkene havde lidt problemer med, at vandet frøs til is, da der var minusgrader i nat.

- Slukningsvandet fryser og så skøjter man rundt i det. Så vi fik saltet, ellers har der ikke været nogle problemer, siger Jan Kristiansen.

Ifølge Jan Kristiansen var der ild i en af maskinerne i bygningen, da de kom frem til stedet. Men hverken politiet eller brandvæsenet kan på nuværende tidspunkt sige, hvad der er årsagen til branden.

- Det er vanskeligt for os at sige. Vi kan bare konstatere, at det brænder i bygningen, det er en produktionshal og der er plastic derinde, fortæller beredskabschefen.

Virksomheden fortsætter

Expladan A/S har to gange tidligere været plaget af brande. Men ifølge arbejdslederen er der tale om forskellige steder, brandene er opstået.

- Det er ikke det samme sted. Det er første gang, at det overhovedet er i produktionen. Det har været i lagerhal før, siger Lennart Hoffmann, som er arbejdsleder i Expladan A/S.

Ejeren af Expladan var i dag for påvirket til at kommentere på branden. Men Lennart Hoffmann regner med, at bygningerne bliver bygget op igen, så de omkring 20 ansatte i virksomheden, skal ikke frygte for at miste deres job.

- Det bliver selvfølgelig bygget op igen, det er der ingen tvivl om. Så der er ingen bekymringer, siger Lennart Hoffmann.

Han skal sammen med ejeren finde ud af, hvad der skal ske de næste par dage i forhold til at informere medarbejderne.

Branden blussede igen op søndag under efterslukningen, men brandvæsenet fik den under kontrol. I løbet af ugen skal politiets teknikere undersøge, hvad der er årsagen til branden. Ingen personer kom til skade ved branden.