Elkabel fra vindmøllepark skal i land på Stevns

Et stort el-kabel skal fragte el-produktionen fra havvindmølleparken Kriegers Flak ind på land til de danske forbrugere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et massivt elkabel skal bringe strøm fra den gigantiske havvindmøllepark Kriegers Flak i Østersøen til Danmark – og kablet skal i land ved Rødvig på Stevns.

Det oplyser Energinet.dk i en pressemeddelelse.

Kriegers Flak er et lavvandet område i Østersøen syd for Skåne, og både Danmark, Sverige og Tyskland har møller i området.

Planen er nu, at der skal graves et kabel ned i havbunden fra vindmølleparken til Rødvig. Herfra skal der derefter graves et kabel ned på land til Ringsbjerg ved Herfølge, hvorfra kablet skal sluttes til det øvrige danske energinet via kabler til Bjæverskov og Ishøj.

Præcis hvor kablerne skal graves ned, er endnu ikke besluttet. Det vil først senere blive fastlagt, og Energinet.dk planlægger allerede nu at invitere til borgermøder som led i processen, skriver de i pressemeddelelsen.

Forbindelse mødt af problemer

I pressemeddelelsen fremgår det i øvrigt, at Energinet.dk på grund af en stenhård havbund har været nødt til at vælge en helt anden ruteføring på søkablet. Det skal nemlig graves ned i havbunden, for at beskytte kablet mod skader fra eksempelvis erhvervsfiskers udstyr.

Samtidig har man været nødt til at skifte det planlagte jævnstrømskabel ud med et andet kabel baseret på vekselstrøm. Den planlagte løsning viste sig nemlig langt dyrere end forventet.