¨

De gråhårede mænd fra Stevns bekæmper brug og smid væk-kulturen

03:07

En flok ældre herrer fra Stevns er ikke begejstrede for Black Friday. I stedet for overforbrug går de ind for genbrug og energibesparelse. Derfor har de startet en Grøn Borgergruppe, der vil gøre noget godt for kloden.

En gruppe pensionerede mænd fra Stevns gør op med overforbruget. I stedet reparerer de slidt elektronik for at passe på kloden.

Det er ikke alle, der går lige meget op i Black Friday.

Blandt andre mændene bag Grøn Borgergruppe Stevns, som i stedet for overforbrug går ind for genbrug.

En gang om ugen mødes en snes pensionister, hvor de frivilligt reparerer folks slidte og gamle elektronik på biblioteket i Hårlev på Stevns.

Og særligt på sådan en sort fredag som den 23. november ligger det dem på sinde at gøre op med brug og smid væk-kulturen.

Vi bliver nødt til at rejse os op og gøre, hvad vi kan

John Valeur, Grøn Borgergruppe Stevns.

- Det er selve tanken om, at vi ikke bare smider væk, som vi har vænnet os til gennem lang tid efterhånden. Det er nok ikke nemt at vænne folk af med, men det er vi jo nødt til – især af hensyn til vores ungers fremtid, siger Per Bækmark, der er medlem af gruppen.

Holder hinanden i live og i ørerne

Bag projektet står den frivillige organisation Vedvarende Energi. Det bliver støttet af Velux Fonden, og der er tre lignende tiltag rundt om i landet.

På Stevns håber de at kunne være med til at holde kloden lidt i live.

- Vi kan jo ikke bare sidde på sofaen og se, at den ene storm afløser den næste, og oversvømmelser og skidt og papir, der sker over hele jordkloden. Vi bliver nødt til at rejse os op og gøre, hvad vi kan, siger John Valeur, der er medlem af Grøn Borgergruppe Stevns.

I Hårlev tjener det også et andet formål, nemlig som et socialt samlingssted for de gråhårede herrer.

- Det er jo gamle mænd, der sidder her. Så det er jo fint. Så kan vi holde hinanden lidt i live og i ørerne, siger John Valeur, der er medlem af Grøn Borgergruppe Stevns.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App