COWI: Rødvig havn for dyr at sikre mod stormflod

Beboere og erhvervsdrivende bør overveje at flytte væk fra havnen i Rødvig på Stevns. Det vurderer Rådgivningsfiirmaet COWI.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Havneområdet i Rødvig på Stevns vil være for dyrt at sikre mod oversvømmelser og stormflod. det vurderer rådgivningsfirmaet COWI i en artikel i Politiken.

Vandet samles ved havnen

Problemet er, at byen ligger på en skråning. Det betyder, at det kun er den nederste del af byen ved havnen, der er i risiko for at blive ramt af oversvømmelser som følge af stormflod.

Det område er ifølge COWI for lille til, at det økonomisk kan betale sig, at sikre det ved at bygge diger for eksempel.

Desuden vil et dige ikke være særlig smart for byen.

- Hvis vi bygger et dige for neden, og der så kommer meget vand fra oven, så kan vandet ikke komme ud i fjorden igen. Så skal vi pumpe det ud eller bygge en sluse eller nogle andre løsninger. Det koster utrolig mange penge, og hvem er det så, der skal pumpe det ud igen, spørger Troels Christiansen, som er kundeansvarlig i rådgivningsfirmaet COWI.

COWI: Flyt væk
Han anbefaler at beboere ved havnen i Rødvig og lignende steder i fire andre danske byer i stedet overvejer at flytte væk fra de lavtliggende områder.

- Der er ikke nogen, der siger, man skal flytte hverken i dag eller i morgen, men man skal måske overveje med sig selv, om man er villig til at betale lidt mere i forsikring og at det hus, man får bygget næste gang, er hævet lidt mere over jordplan, siger Troels Christiansen.

Den kommende borgmester i Stevns Kommune er dog ikke klar til at bede de erhvervsdrivende og beboere ved havnen i Rødvig om at flytte længere op i byen.

- For Stevns er Rødvig havn et vigtigt oplevelsesområde, så det tror jeg ikke kan komme på tale. Men vi må sikre os, at når vi bygger noget på havnen, at det så er rigtigt udført i forhold til, at det kan tåle at vandet stiger et par meter op over kajen, siger Mogens Haugaard Nielsen (V) til TV2 ØST.