Butikker kan åbne igen: - Det var en rigtig dejlig nyhed

Detailhandlen kan nu åbne igen. Det vækker glæde hos mange butiksejere i regionen - men andre føler sig forbigået.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

28. februar udløber de nuværende coronarestriktioner - og selvom mange fortsætter, kunne regeringen i dag meddele, at detailhandlen får lov at åbne igen fra på mandag.

Den besked fik store smil frem i Store Heddinge, hvor byens fotohandler er i fuld gang med at gøre klar til mandagens åbning.

- Jeg er jo en gammel cirkushest, så der skal stampes lidt i mulden igen. Det var en rigtig dejlig nyhed, siger Bjørn Billstrøm, der ejer butikken Junior Foto.

Bent Møller glæder sig til igen at kunne tage imod kunder i sin møbelforretning.
Bent Møller glæder sig til igen at kunne tage imod kunder i sin møbelforretning. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Den samme reaktion får man hos Bent Møller, der ejer en møbelforretning, der ligesom resten af butikkerne har været lukket i mange uger.

- Ni uger lukket er lang tid. Der er rigtig mange kunder, som man har mødt på gaden, der siger "bare I snart åbner". Så vi glæder os rigtig meget, siger han til TV2 ØST.

Men kan I gøre det uden risiko for smitte?

quote Det har været to svære måneder. Det har været meget frustrerende

Peter Hansen, Ring Biler, Næstved

- Sådan nogle butikker som vores har været gode til at holde afstand og spritte af, og det samme har kunderne. Jeg tror ikke, det er hos os, der er nogen fare, mener Bent Møller.

I byens fotoforretning er indehaveren enig.

- Jeg synes, det er forsvarligt. Vi har skilte, vi har sprit, og jeg kan sætte en nøgle i døren, så vi sikrer, at der maks er to kunder ad gangen. Kommer der en børnefamilie, vil jeg pænt fortælle mine kunder, at de må lade børnene vente ude og handle alene, så vidt det er muligt, siger ejer Bjørn Billstrøm.

Bilhandler Peter Hansen fra Ring Biler i Næstved glæder sig til at servere god kaffe til kunderne.
Bilhandler Peter Hansen fra Ring Biler i Næstved glæder sig til at servere god kaffe til kunderne. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Varm kaffe og en prøvetur

Bilforhandlerne er også nogle af dem, der kan åbne igen fra mandag. Nedlukningen har gjort det til en noget besværlig øvelse at sælge biler. For når kunderne har fået øje på en brugt bil, de gerne vil købe, kan de lige nu ikke bare gå ind i butikken og få en snak med forhandleren.

- Det har været to svære måneder. Det har været meget frustrerende, at vi hverken måtte tage imod kunder indenfor eller ude på vores store grund, siger Peter Hansen, medindehaver af Ring Biler i Næstved.

Men det bliver anderledes fra mandag.

- Nu kan vi byde dem på en kop kaffe, en god snak i butikken og en prøvetur. Det gør det meget nemmere for os, siger Peter Hansen.

Modsat mange andre må Christian Bjerg fortsat holde sin butik lukket.
Modsat mange andre må Christian Bjerg fortsat holde sin butik lukket. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Storcentre forbliver lukkede

Ikke alle er dog så glade som bilhandleren. For i storcentrene må butiksejerne kigge længe efter en genåbning. Modsat den øvrige detailhandel skal alt andet end dagligvarebutikker og apoteker i storcentrene nemlig fortsat holde lukket - og der er ingen udsigt til, hvornår de kan åbne igen.

quote Vi er mange små erhvervsdrivende i centret - og vi lider lige så hårdt under nedlukningen, som de gør oppe i byen

Thomas Eilersen, indehaver af tøjbutik

- De næste to måneder i tøj- og skobranchen er store måneder. De er enormt vigtige. Derfor har vi også planlagt efter det og har købt stort ind. Vi har et efterslæb i forvejen fra vinteren, og hvis vi skal være yderligere nedlukket i måske to måneder, så er det opskriften på en ren katastrofe, siger Christian Bjerg, der er indehaver af tøjforretningen Sophie B i Vestsjællandscentret i Sl.

Den vurdering deler Thomas Eilersen, som ejer tøjbutikken Dissing i Vestsjællandscentret.

- Der er mange, der tror, at butikker i centrene er ejet af store kapitalvirksomheder. Men det er sådan her ude i provinsen, at vi er mange små erhvervsdrivende i centret - og vi lider lige så hårdt under nedlukningen, som de gør oppe i byen, siger han.

I Vestsjællandscentret kan man nøje overvåge antallet af kunder. Derfor føler butikkerne, at de trygt kan sikre, at der ikke kommer for mange ind.