¨

Boligpakkens vindere bor på Sjælland

Foto: TV ØST

Boligkøbere i Odsherred og på Stevns er blandt dem der sparer procentvis mest på regeringens boligpakke.

Årsagen er, at huspriserne i Odsherred og på Stevns ikke er så høje. Dermed udgør besparelsen i skat og afgifter en højere procentsats af husets pris. Det viser en beregning, Danske Bank har foretaget.

-Selv om folk på Frederiksberg får landets største beløb i kroner og øre ud af boligpakken, vil det faktisk være dem, det betyder mindst for. Det skyldes, at gevinsten er den mindste, sammenlignet med hvad de betaler for deres hus«, siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank til Politiken.

Hvis man køber et gennemsnitshus på Frederiksberg 1. oktober, vil boligpakken spare én for 82.000 kroner i skat og afgifter, mens et køb af gennemsnitshus i Odsherred vil udløse rabat på 26.000 kroner - næsten tre gange mindre end på Frederiksbergvillaen.

Når boligkøberen i Odsherred alligevel får relativt mere ud af det, skyldes det, at besparelsen her udgør 2,7 procent af gennemsnitshusets pris på 980.000 kroner. På Frederiksberg svarer besparelsen blot til 1,2 procent af gennemsnitshusets pris på 6,8 millioner kroner, skriver Politiken.

Umiddelbart kunne man tro, at rabatten ville udgøre samme andel af købsprisen i alle kommuner. Boligpakken fritager nemlig for tinglysningsafgift, grundskyld og ejendomsværdiskat indtil 1. januar 2013, som udregnes som procentdele af husenes værdi. Alligevel er sammenhængen ikke direkte, for boligskatten blev fastfrosset i 2002 og afspejler dermed priserne fra dengang, og priserne er siden steget forskelligt i hver kommune.

Samtidig er satsen for grundskyld forskellig i kommunerne. Og endelig er der i boligpakken loft på 20.000 kroner over besparelsen i henholdsvis skat og grundskyld. Og det rammer de fleste kommuner i København og omegn.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App