Treårige Valter nægtet ekstraudstyr trods livsfarlige konsekvenser

Treårige Valter, der er svært handicappet, har fået en handicapbil. Man han kan ikke få solfilter og klimaanlæg trods livsfarlige konsekvenser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forældrene til treårige Valter, der er svært handicappet, har søgt om at få en handicapbil. Det kan de godt få, men de kan ikke få solfilter og klimaanlæg til bilen, da det er ekstraudstyr.

- De mener ikke, at vi har brug for aircondition i bilen, de mener bare, at vi kan rulle vinduet ned og lufte ud i bilen, og så kan vi give ham en panodil, hvis han får feber. Så er den potte ude, siger Valters mor, Anja Højte.

Afslaget er givet til trods for, at Valters læge har skrevet til kommunen, at Valter får epileptiske anfald, hvis han får sollys i øjnene eller får det for varmt. Anfald, han risikerer at dø af.

Læs også
Mor efter kamp med kommunen om støtte til handicappet datter: Som familie isolerer man sig
Læs også
Mor efter kamp med kommunen om støtte til handicappet datter: Som familie isolerer man sig

quote Valter er i risikogruppen for at dø af sine anfald, fordi han er så svær at behandle

Anja Højte, Valters mor

Risikerer at dø af sine anfald

Valter er ramt af et sjældent syndrom, der giver ham svær epilepsi med op til 100 anfald om dagen.

- Vi har på skrift fra lægen og det palliative team, at han er i risikogruppen for at dø af sine anfald, fordi han er så svær at behandle, som han er, siger Valters mor, Anja Højte.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Valters mor, Anja Højte, kan Valter få eleptiske anfald af varme i bilen, men alligevel kan familie ikke få bevilliget ekstra udstyr fra kommunen.
Ifølge Valters mor, Anja Højte, kan Valter få eleptiske anfald af varme i bilen, men alligevel kan familie ikke få bevilliget ekstra udstyr fra kommunen. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Epilepsianfaldene kan blandt andet blive fremprovokeret, når familien kører bil.

quote Vi andre sveder det ud, men det kan Valter ikke, så han reagerer ved at få feber

Valters mor, Anja Højte

- Hvis han får det for varmt en sommerdag, hvor det er 25-30 grader, og der bliver for varmt inde i bilen, så stiger hans temperatur. Vi andre sveder det ud, men det kan Valter ikke, så han reagerer ved at få feber, og når han får feber, går han i anfald, siger Anja Højte.

Lars Løkke
Læs også
Regeringen vil have mindst 10.000 handicappede i job
Lars Løkke
Læs også
Regeringen vil have mindst 10.000 handicappede i job

Valter er både sensitiv overfor høje temperaturer og solens lys. Derfor har hans læge anbefalet til kommunen, at køretøj udstyres med tonede ruder, aircondition, foreneligt med hvad der normalt tilbydes andre børn med svære epilepsiformer.

Familie har selv måtte betale 15.000 for udstyr

Alligevel har kommunen bevilget en handicapbil uden solfilter og aircondition. Familien har derfor selv betalt de 15.000 kroner for udstyret.

- Jeg føler, de totalt negligerer, at Valter har de her behov. Det er jo småpenge for dem, men for os er det mange penge, siger Valters mor, Anja Højte.

Artiklen fortsætter under billedet.

Familien Højte har fået en ny handicapbil til treårige Valter bevillget af kommunen uden solfilter og aircondition. Familien har derfor selv betalt de 15.000 kroner for udstyret.
Familien Højte har fået en ny handicapbil til treårige Valter bevillget af kommunen uden solfilter og aircondition. Familien har derfor selv betalt de 15.000 kroner for udstyret. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Sorø Kommune har ikke villet stille op til inteview og har i stedet sendt dette skriftlige svar:

Som kommune kan vi ikke udtale os om personsager. Jeg kan derfor ikke kommentere på den konkrete sag. Jeg kan oplyse, at når kommunen træffer afgørelser i sager, så sker det altid ud fra en individuel vurdering i den enkelte sag med afsæt i de oplysninger, der er indhentet. Det kan f.eks. være speciallægeudtalelser og lignende.

Handicap adgang
Læs også
Kommuner hyrer konsulenter til at spare på handicappede
Handicap adgang
Læs også
Kommuner hyrer konsulenter til at spare på handicappede

Dansk Handicap Forbund: Lyder ikke som en god løsning

I Dansk Handicap Forbund er de ikke udpræget imponerede over udfaldet af Valters sag.

- Det lyder i hvert fald ikke som om, det er en god løsning, siger Susanne Olsen, der er landsformand for Dansk Handicap Forbund.

quote Vi ser da, at det sker i kommuner rundt omkring, at en bevilling måske bliver opfyldt halvt

Susanne Olsen fra Dansk Handicap Forbund

Men ifølge formanden er tilfældet langt fra enestående.

- Vi ser da, at det sker i kommuner rundt omkring, at en bevilling måske bliver opfyldt halvt eller ¾ dele, men lige mangler det sidste, som gør det helt optimalt for den borger, der skal benytte det, siger Susanne Olsen fra Dansk Handicap Forbund.

Artiklen fortsætter under billedet.

Iføgle Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund, er det ikke usædvanligt, at kommunen ikke bevillge hele den pakke, som borgeren har ansøg om.
Iføgle Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund, er det ikke usædvanligt, at kommunen ikke bevillge hele den pakke, som borgeren har ansøg om. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Susanne Olsen peger på, at kommunerne mangler ekspertise og er økonomisk trængte.

Læs også
Underskriftsindsamling mod besparelser på handicapområdet: - Vi har også lov til hjælp og støtte
Læs også
Underskriftsindsamling mod besparelser på handicapområdet: - Vi har også lov til hjælp og støtte

Det er ikke nogen trøst for Anja Højte. Hun har nu sendt sagen videre til Ankestyrelsen.

- Min forhåbning er, at Ankestyrelsen giver os medhold i, at Valter skal have de her ting på baggrund af, hvad lægerne siger, og hvad Valters behov er, siger Valters mor, Anja Højte.