Nu er fugleinfluenzaen tilbage - og på en helt forkert årstid

Fødevarestyrelsen advarer mod fugleinfluenza efter, at sygdommen er fundet hos vilde fasaner på Midtsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

60.000 kalkuner måtte lade livet i januar 2022 på grund af fugleinfluenza. 

Nu er sygdommen dukket op igen på Sjælland, og derfor advarer Fødevarestyrelsen mod den smitsomme sygdom. 

- Vi ser ind i en helt ny situation, fordi fugleinfluenzaen plejer kun at være her om vinteren, men nu kan vi konstatere, at den også har været i nogle vildtfugle henover sommeren. Det er bekymrende, siger veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen til TV2 ØST.

Test selv dine fugle:

Hvis dine fugle viser sygdomstegn, skal du kontakte en dyrlæge, men det er også muligt at foretage en stikprøve på dine umiddelbart raske fugle. Du kan lade en dyrlæge tage en prøve og sende den til Statens Serum Institut. Dog skal man selv betale for testen, hvis der ikke er en mistanke om, at dyrene er smittet. 

Det oplyser Sten Mortensen fra Fødevarestyrelsen.

Sygdommen ses kun sjældent hos mennesker, men for fugle har sygdommen en dødelighed på op til 100 procent. Hvis danske erhvervsbesætninger rammes, skal dyr i tusindvis aflives af myndighederne. Det går ud over både dyrevelfærd og samfundsøkonomien.

quote Der er stor risiko for, at de kan slæbe smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen

Sten Mortensen, Fødevarestyrelsen

Det er ved Herlufmagle og Ruds Vedby på Sjælland, at Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza. I områderne tæt ved ligger flere store kalkunfarme. 

Det var her, at Fødevarestyrelsen sammen med Beredskabsstyrelsen en af de første dage i januar 2022 rykkede ud og aflivede 60.000 kalkuner. Dyr i smittede besætninger aflives både for at forhindre smittespredning og for at undgå unødig lidelse. Samtidig lukker dansk eksport til lande uden for EU, når først Danmark erklærer fugleinfluenzaudbrud.

Læs også
Vandrefalke yngler med succes - men bestanden kan blive ramt af fugleinfluenza
Læs også
Vandrefalke yngler med succes - men bestanden kan blive ramt af fugleinfluenza

Derfor er opfordringen fra Fødevarestyrelsen klar:

- Alle, der har kontakt med både hobbyhøns og professionel fjerkræavl, skal tænke sig om, når de har været i naturen – enten på en gåtur, på jagt eller har håndteret fasaner til udsætning. Fordi der er stor risiko for, at de kan slæbe smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen, meddeler veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen i en pressemeddelelse.

Hvis den alvorlige virus kommer ind i produktionshallerne, så kan udgifterne til myndighedernes aflivning af for eksempel høns, ænder og kalkuner, desinfektion af bygninger og tabet af eksportindtægter tælles i millioner af kroner.

Hvordan kan du undgå fugleinfluenza?

Det er Statens Serum Institut, der har vurderet, at den virusstamme, der lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren. Normalt forsvinder den igen samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret, men virussen er altså blevet hængende. 

Der er dog ikke grund til panik endnu.

- Vurderingen er nu, at vi ikke har et smittepres, som det var i sidste vinter, men vi frygter, at smittepresset stiger, når vi rammer oktober og november, siger Sten Mortensen. 

Gode råd til at undgå fugleinfluenza:

  • Hold dit fjerkræ under tag eller overdækning for eksempel net eller tråd.
  •  Skift fodtøj inden du går ind i hønsegården.
  • Giv dit fjerkræ foder og vand under tag, så vilde fugle ikke kan komme til det.
  • Jægere skal være påpasselige med hygiejnen, når de har været på jagt, da de kan slæbe fugleinfluenza med hjem både på fodtøj, udstyr og med fuglevildt.
  • Vask hænder i varmt vand og sæbe inden og efter du har været inde hos din besætning.
  • Hunde brugt til jagt bør ikke komme i kontakt med dit tamfjerkræ eller dit opdrættede fjervildt.
  • Redskaber og andet, der har været anvendt til et fjervildt- eller fjerkræhold, bør ikke anvendes i andre besætninger. 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan for eksempel være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.


Nyhedsoverblik