Minister skal svare på spørgsmål om voldtægtssag fra Dianalund

SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt mener, at Østre Landsrets dom i voldtægtssag er udtryk for, at loven ikke leverer den beskyttelse, der er brug for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

SF vil nu have justitsministeren til at svare på spørgsmål i sagen, hvor Østre Landsret frikendte en idrætslærer for voldtægt af en skoleelev i Dianalund.

SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt finder flere aspekter i sagen kritisable, og hun har derfor nu bedt justitsminister Nick Hækkerup (S) om at besvare en række spørgsmål om domstolens håndtering af sagen.

Det skriver avisen Berlingske.

Karina Lorentzen Dehnhardt mener, at dommen er udtryk for, at loven ikke leverer den beskyttelse, der er brug for.

- Man kan ikke give et barn på 13 år ansvaret for at skulle sige fra over for en voksen, og jeg mener ikke, at en 13-årig kan give et lovligt samtykke til en voksen. I sådanne tilfælde skal der altid være tale om voldtægt. Jeg ser ingen anden udvej, end at loven skal kigges efter i sømmene, så der kan dømmes anderledes fremadrettet, siger hun til Berlingske.

Hurtig lovændring kan være på vej

Efter dommen har flere politikere talt om behov for at ændre på lovgivningen. Til TV2 ØST sagde formanden for Folketingets retsudvalg Preben Bang Henriksen (V) umiddelbart efter dommen:

- Efter den nuværende lovgivning, går man ind og vurderer, om den 13-årige har protesteret på nogen måde mod det her samleje, der har fundet sted. Det, mener jeg, er helt forkert, at en 13-årig overhovedet skal være genstand for sådan en vurdering.

Preben Bang Henriksen mener, at problemerne med den nuværende lovgivning blandt andet skyldes, at det i spørgsmålet om tvang ofte er påstand mod påstand, og at anklagemyndigheden skal kunne bevise, at der har været tale om voldtægt og ikke om et frivilligt samleje.

Derfor mener han, at man i lovgivningen skal kunne vurdere, om samlejet er sket under unormale omstændigheder.

- Det kan være ti af vennerne, der står og hepper eller det kan være i en mørk kælderskakt. Men det kan også være situationen, hvor en pige på 13 år har samleje med en på 30-35 år. Når der er stor aldersforskel, det vil sige usædvanlige omstændigheder, så bør en del af bevisbyrden for, at der er frivillighed til stede lægges over på manden. Kan han ikke løfte den bevisbyrde, risikerer han at blive dømt, siger retsudvalgets formand. 

Læs også
Forældre står frem med skarp kritik af landsretsdom - vil have voldtægtslovgivning lavet om
Læs også
Forældre står frem med skarp kritik af landsretsdom - vil have voldtægtslovgivning lavet om

Preben Bang Henriksen mener, at der kan være en ny lovgivning på området omkring årsskiftet.

- Den (lovændringen, red.) har vi så hurtigt som overhoved muligt. Der tror jeg nu, at alle partier er enige om, og min opfattelse er, at justitsministeren kommer med et forslag allerede i oktober, når Folketinget åbner. Derfor vil jeg tro, at en ny lovgivning vil være helt på plads til nytår.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Mange partier vil gerne se på lovændring

Jeppe Bruus (S), der er medlem af Retsudvalget og retsordfører for Socialdemokratiet støttede også, at der skal ses på om lovgivningen på området skal revideres.

- Jeg ser gerne på, om lovgivningen er god nok i lyset af denne hjerteskærende sag, skrev han dengang til TV2 ØST.

Berlingske skriver, at også Radikale Venstre og Enhedslisten støtter, at det skal undersøges, om loven skal ændres.

Ifølge straffelovens paragraf 216 stk. 2 er alle seksuelle forhold, der involverer et barn under 12 år, voldtægt.

Men for børn mellem 13 og 15 år er reglerne skruet sådan sammen, at der kan være tale om et frivilligt seksuelt forhold.


Nyhedsoverblik