Lægger sig fladt ned og giver Lotte en undskyldning: - Hvad med min familie?

Kommunen undskylder for at sende fortrolige oplysninger og kalder det for en beklagelig fejl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sorø Kommune giver nu en uforbeholden undskyldning til Lotte Pedersen, der er støtteperson for en familie, som har fået tvangsfjernet børnene.

quote Det må ganske enkelt ikke ske

Sanne Thaaning, leder af Familierådgivningen i Sorø Kommune

Først udleverede kommunen personlige oplysninger om Lotte Pedersen til hendes arbejdsgiver, og derefter forsøgte de at skjule, at det overhovedet var sket.

TV2 ØST har afdækket, hvordan Sorø Kommune forsøgte at afsætte Lotte Pedersen ved at sende fortrolige oplysninger om hendes familie til Kalundborg Kommune, hvor hun er ansat.

Efter forældrenes ønske har Kalundborg Kommune ansat Lotte Pedersen til at være støtteperson i parrets tvangsanbringelsessag.

Fejet ind under gulvtæppet

Men pludselig opdagede Lotte Pedersen, at Sorø Kommune havde sendt en klage over samarbejdsproblemer i sagen. 

Da hun søgte aktindsigt i klagesagen, fandt hun ud af, der var skrevet en række urigtige og personfølsomme oplysninger om hendes egen familie.

Heidi og Thomas Bang Stoffberg frygter, at Sorø Kommune går efter at fjerne den støtteperson, de fik tildelt, da kommunen ville fjerne deres børn..

Kort efter gik det op for Lotte Pedersen, at oplysningerne blev forsøgt skjult for hende. 

For hun søgte aktindsigt hos begge kommuner – og i den version, hun fik udleveret af Sorø Kommune, var de personfølsomme oplysninger redigeret væk.

Det er et klart brud på forvaltningsloven, vurderer både lektor og ph.d. på Syddansk Universitet Jøren Ullits samt advokat Anders Brøntved.

Læs også
Først sendte kommunen private oplysninger til hendes arbejdsgiver - derefter forsøgte de at skjule det
Læs også
Først sendte kommunen private oplysninger til hendes arbejdsgiver - derefter forsøgte de at skjule det

- Det forekommer mig at være en meget lemfældig tilgang til reglerne, for myndighederne må ikke begynde at botanisere og redigere i oplysninger for at skjule noget over for borgeren, siger Jøren Ullits og tilføjer:

- Det, man så gør fra myndighedernes side, er, at man fejer noget ind under gulvtæppet, som man ikke ønsker, at borgeren skal være bekendt med.

Leder beklager forløbet

Lederen hos Familierådgivningen i Sorø Kommune, Sanne Thaaning, har nu undersøgt sagen og beklager hele forløbet. 

- Det viser sig, at det drejer sig om tre mails, som vi har sendt til Kalundborg Kommune om Lotte Pedersen. To af dem indeholder ikke personlige oplysninger – men det gør den tredje, og det skulle aldrig være sket, siger hun og tilføjer: 

- Det beklager jeg.

Hvad laver en støtteperson fra kommunen?

  • Man har ret til en § 54 støtteperson, hvis et barn skal anbringes uden for hjemmet, både ved frivillig anbringelse og tvangsfjernelse.

  • En støtteperson er en neutral fagperson, der hjælper med de opgaver og spørgsmål, der opstår i forbindelse med en tvangsfjernelse. Støttepersonen arbejder uafhængigt og er neutral i forhold til kommunen, anbringelsesstedet og barnet.

  • Det er forældrenes opholdskommune, der skal bevilge og betale for støttepersonen.

Hvorfor har man i det hele taget sendt fortrolige oplysninger?

- Jeg kan ikke helt præcis sige, hvorfor det er sket. Men der er blevet taget hånd om det, svarer Sanne Thaaning.

Hvor har Sorø Kommune fået oplysningerne om Lotte Pedersens familie fra?

- Det tager jeg med den pågældende medarbejder.

Ligger der et personligt motiv bag?

- Det kan jeg ikke svare på. Det er en intern personalesag.

Vil ikke tale om ansvaret i sagen

Hvilke konsekvenser har det fået for den pågældende medarbejder?

- Det kan jeg ikke fortælle om, da det er en personalesag, men jeg kan sige, at jeg onsdag eftermiddag havde samtlige medarbejdere til et møde, hvor jeg har indskærpet, at man skal overholde loven, svarer  Sanne Thaaning og tilføjer:

- Man skal ikke sende personlige oplysninger, som intet har med sagen at gøre. En klage skal være saglig og bunde i det professionelle samarbejde. Derfor vil jeg også ringe til Lotte Pedersen og undskylde, at det er sket.

Leder af Familierådgivningen i Sorø Kommune, Sanne Thaaning, vil personligt give Lotte Pedersen en undskyldning.
Leder af Familierådgivningen i Sorø Kommune, Sanne Thaaning, vil personligt give Lotte Pedersen en undskyldning. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hvad med forældrene, der har Lotte Pedersen som støtte? De er nervøse for, hvad I har skrevet om dem?

- Jeg vil meget gerne tage et møde med både forældrene og Lotte, hvis de ønsker det. Så kan vi i fællesskab få vendt hele sagen. Men endnu engang, så beklager jeg – det må ganske enkelt ikke ske. Og det er blevet indskærpet over for hele staben, svarer Sanne Thaaning.

Kræver undskyldning til familien

Lotte Pedersen er på sin vis glad for, at Sanne Thaaning nu beklager. 

Der er bare et men.

- Hvad med min familie? Sorø Kommune har sendt urigtige og personfølsomme oplysninger om min familie til min arbejdsgiver, siger hun og fortsætter:

- Hvis nogen skal have en undskyldning, så er det dem. Så det forventer jeg, at Sorø Kommune gør. Og hvor har de oplysningerne om min familie fra? Det vil jeg også gerne vide.

Læs også
Først fjernede kommunen børnene - nu frygter forældrene, at de går efter deres vigtigste støtte
Læs også
Først fjernede kommunen børnene - nu frygter forældrene, at de går efter deres vigtigste støtte

Selv ser hun intet problem i at fortsætte samarbejdet med Sorø Kommune, men hun vil fremover holde nøje øje med, hvad kommunen skriver i sagen om tvangsanbringelsen.

- Jeg kommer selvfølgelig til at dobbelttjekke alt fremover. For når Sorø Kommune kan finde på at gå bag min ryg og sende urigtige oplysninger om min familie, hvad kan de så ellers finde på? 

- Jeg tror dog, at der bliver rettet ind nu, hvor deres opførsel er kommet frem i lyset, så jeg forventer, at tingene kører efter bogen fremover, siger Lotte Pedersen



Nyhedsoverblik