Kendt grillbar frygter at lukke

Grillen på Sorø Torv frygter at skulle lukke, hvis arkitekters vision for bymidten realiseres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er kaffe på kanden og plads til snak i Klostergrill på Sorø Torv.

Men fornyelse af bymidten kan betyde, at den elskede grillbar må lukke.

- Jeg synes, det er megatrist, siger Mim Andersen fra Sorø.

Mim Andersen kommer ofte på Klostergrill og drikker kaffe, og om fredagen kan hun godt lide at købe en stegt kylling med hjem.
Mim Andersen kommer ofte på Klostergrill og drikker kaffe, og om fredagen kan hun godt lide at købe en stegt kylling med hjem. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

- Jeg vil da savne at svinge bilen ind efter fyraften eller en søndag formiddag, hvor jeg har været inde og handle, og få en kop kaffe eller noget at spise, siger hun.

Også Eivind Hansen frygter, at Klostergrill må dreje nøglen om.

- Jeg kan godt lide at komme her, siger han.

Eivind Hansen kører hver dag fra Frederiksberg og ind til Sorø bymidte, hvor han besøger grillbaren på torvet.
Eivind Hansen kører hver dag fra Frederiksberg og ind til Sorø bymidte, hvor han besøger grillbaren på torvet. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

Eivind Hansen kommer på grillen hver dag, hvor Klostergrillens ejer Lonnie Dencker altid sørger for, at kaffen står klar til ham.

- Der er en god betjening, og hun har altid noget nyt på tapetet, siger Eivind Hansen, der bor i Sorø-bydelen Frederiksberg.

Foreslår at fjerne grillen

Bo Christensen (K), der er formand for natur-, teknik- og planudvalget i Sorø Kommune, fortæller, at borgere og erhvervsdrivende i Sorø længe har efterspurgt fornyelse af bymidten.

Derfor har man indhentet flere forslag til ændringer af blandt andet torvet, hvor Klostergrill står.

- Vi har sat i gang, at der er bevilget penge til en konkret konkurrence, hvor vi får fire bud på, hvordan man kan forny Sorø centrum, fortæller han.

Bo Christensen (K), formand for natur-, teknik- og planudvalget i Sorø Kommune.
Bo Christensen (K), formand for natur-, teknik- og planudvalget i Sorø Kommune. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

Kommunalbestyrelsen har på deres seneste møde foreløbigt godkendt en plan for byfornyelsen udarbejdet af arkitektfirmaet Gründl Haarh. Og i deres forslag er Klostergrill fjernet og erstattet af et mindre serveringssted, der for eksempel kunne være til salg af kaffe.

Susanne Borggård fra Nye Borgerlige var det eneste medlem af kommunalbestyrelsen i Sorø, der stemte imod godkendelsen af forslaget.

Hun vil gerne gå med til, at grillen kan blive flyttet, men ikke at den sløjfes.

- Jeg kan ikke acceptere, at vi fjerner den fra bymidten, siger hun.

Susanne Borggård fra Nye Borgerlige mener, at Klostergrillen er kulturhistorie, der skal bevares.
Susanne Borggård fra Nye Borgerlige mener, at Klostergrillen er kulturhistorie, der skal bevares. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

- Den er samlingssted, den har et kundegrundlag, den har været her i byen i 40-50 år, det er et stykke kulturhistorie for Sorø, siger Susanne Borggård, der forklarer, at hun ikke er imod, at man frisker torvet op.

- Det er jeg slet ikke imod, men jeg er imod, at man ikke indtænker det, vi har på torvet i dag, som fungerer og er godt, siger hun.

Vil kæmpe med næb og klør

Det er 10 måneder siden, Lonnie Dencker købte Klostergrill. 

Hun ved godt, hvad der er det allerbedste ved at arbejde der.

- Det er jo alle de skønne mennesker, der kommer her, fortæller hun.

- Det er et samlingspunkt, og jeg har lagt mærke til, at når man står i pølsevognen, så snakker man med hinanden, selvom man ikke kender hinanden. Det gør man ikke i køen i Netto, så der er noget socialt i det, siger hun.

På forslaget til byfornyelsen af torvet er Klostergrill fjernet.
På forslaget til byfornyelsen af torvet er Klostergrill fjernet. Foto: Gründl Haarh

Derfor vil Lonnie Dencker blive ked af det, hvis grillen må lukke.

- Jeg kan godt forstå, at der skal gøres noget ved torvet, det er jeg da fuldstændig enig i, og jeg vil også være villig til at flytte den, men det, der er lagt op til, er et lillebitte kaffeskur på fire-fem kvadratmeter, som du ikke kan have den her slags forretning i, siger hun.

Grillejeren frygter, at kommunalbestyrelsens planer vil betyde, at hun skal lukke eller flytte. 

Men hun har ikke tænkt sig at give op uden en kamp.

- Jeg skal kæmpe med næb og klør for, at de får øjnene op for, at det er en perle. Så kan det godt være, vi skal gøre noget ved udseendet, det er jeg helt med på, siger Lonnie Dencker, der vil samle underskrifter ind fra dem, der gerne vil bevare grillbaren på torvet.

I stedet for en grillbar lægges der op til at man etablerer en mindre bod til salg af for eksempel kaffe på torvet.
I stedet for en grillbar lægges der op til at man etablerer en mindre bod til salg af for eksempel kaffe på torvet. Foto: Gründl Haarh

Spørger man Bo Christensen, så er forslaget fra arkitektfirmaet ikke nødvendigvis den færdige plan for, hvordan torvet i Sorø kommer til at se ud.

- Naturligvis skal vi lytte til, hvad der forventes af en provinsbys centrum, hvad den skal kunne for at være attraktiv at være i som borger og som besøgende, siger han og understreger, at man på det seneste møde i kommunalbestyrelsen drøftede, om der skulle være en pølsevogn på Sorø Torv, og det var der opbakning til.

- Men vi er nødt til at se på, hvordan en pølsevogn spiller sammen med resten af torvet, som skal aktiveres og gøres mere levende, siger udvalgsformanden.

Antallet af rullende pølsevogne i Danmark er faldet markant siden 1960'erne og 1970'erne. Dengang var der omkring 700 pølsevogne landet over, mens det tal i dag ligger omkring de 100. 


Nyhedsoverblik