Efter påske åbner børnehaverne igen - pædagog er bekymret

Vuggestuer, børnehaver og de mindste klassetrin åbner op efter påske. Det vækker bekymring hos en pædagog i Holberghaven i Sorø. For hvordan gør de?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmark skal forsigtigt genåbnes efter påsken. Det meddelte Mette Frederiksen på et pressemøde mandag aften. Det er vuggestuer, børnehaver og de mindre klassetrin, der starter med at vende tilbage.

quote Jeg fik lidt ondt i maven, for hvordan skal vi få de små puds til at holde afstand til hinanden?

Lone Foster, pædagog og arbejdsmiljørepræsentant i Holberghaven

I Sorø fik den besked i dag dog en lidt blandet modtagelse.

Man kan med rette sige, at det er stilhed før stormen.

- Der er jo lidt tomt lige nu, siger Lone Foster, der er pædagog og arbejdsmiljørepræsentant i Holberghaven.

Fik ondt i maven under pressemøde

Lige nu er børnehaven og vuggestuen Holberghaven med plads til 100 børn lukket. Men fra den 15. april kommer blandt andet stuen her til at se helt anderledes ud. 

- Lige på nuværende tidspunkt har vi 21 børn og tre voksne, så der er gang i den, når vi er her.

Derfor var det også en bekymret Lone Foster der så gårsdagens pressemøde. 

- Jeg fik lidt ondt i maven, for hvordan skal vi få de små kære pus til at holde afstand til hinanden? De har jo svært ved at forstå det.

Sådan skal daginstitutioner undgå coronasmitte:

Mange spørgsmål og manglende retningslinjer

Heldigvis har Holberghaven store legepladser og en skov tæt på, men Lone Foster er alligevel nervøs for, hvordan genåbningen skal ske.

- Hvor store må grupperne være, som vi har børnene i? Skal de komme på bestemte tidspunkter? Skal de deles op i løbet af dagen?

Artiklen fortsætter efter billedet.

Lige nu er daginstitutionen Holberghaven helt tom. Men efter påske, den 14. april, kan børnene vende tilbage.
Lige nu er daginstitutionen Holberghaven helt tom. Men efter påske, den 14. april, kan børnene vende tilbage. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Lige så mange bekymringer har Signe Nørgaard dog ikke. Hun er mor til to børn der går i Holberghaven.

quote Det bliver jo nok ikke den institution, vi kendte fra før

Signe Nørgaard, forælder til to børn i Holberghaven

- Det bliver jo nok ikke den institution, vi kendte fra før, der starter med at køre for fuld skrue i første omgang i hvert fald. Men bare det at få dem sendt af sted nogle timer, så der kan blive noget effektiv arbejdstid, siger Signe Nørgaard.

Stiller større krav til, at vi tænker os om

Signe Nørgaard er til dagligt læge og erkender den øget smitterisiko, men pointerer også at vi alle har et ansvar.

- Vi udvider jo vores kæder markant, når vi begynder at færdes i tættere kontakt - og børnene begynder at være i tættere kontakt. Så det stiller jo meget større krav til, at vi tænker os endnu mere om, siger Signe Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Signe Nørgaard har to børn i Holberghaven, og hun ser frem til, at de kan komme i børnehave igen.
Signe Nørgaard har to børn i Holberghaven, og hun ser frem til, at de kan komme i børnehave igen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Tænke sig om, har man også gjort i Sorø Kommune i dag. De arbejder på en plan, der skal sikre at institutioner og skolerne kan åbne forsvarligt.

quote Vi vil sørge for, at der er de nødvendige værnemidler til rådighed

Henrik Madsen, Børne- og Familiechef i Sorø Kommune

- Vi skal jo sikre, at det er de rette medarbejdere, vi får på arbejde. Vi skal sikre os, at vi opfylder alle Sundhedsstyrelsens krav om at holde god afstand, når vi underviser. Vi kan nok ikke være 25 elever i klassen eller 20 børn i en børnehavestue, siger Henrik Madsen, der er Børne- og Familiechef i Sorø Kommune.

Ekstra rengøring og brug af værnemidler

Derfor er den foreløbige plan, at man skal være udenfor mest muligt, der skal gøres ekstra rent og måske bruges værnemidler.

- Vi vil selvfølgelig også tænke os godt om. Vi vil sørge for, at der er de nødvendige værnemidler til rådighed. Det kan måske virke lidt ubehageligt ikke at have den tætte kontakt til børnene, men det er vigtigt at sådan noget er i orden.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Ifølge Henrik Madsen, der er Børne- og Familiechef i Sorø Kommune, er planen masser af rengøring og brug af værnemidler.
Ifølge Henrik Madsen, der er Børne- og Familiechef i Sorø Kommune, er planen masser af rengøring og brug af værnemidler. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

I børnehaven glæder Lone Foster sig til at se alle børnene igen - og heldigvis er hun langt fra den eneste. 

- Jeg har en stor fisk – en sugemaller, der hedder Finn. Han savner altså også børnene. Han synes, der er lidt stille, siger Lone Foster.