Disse personer bør stadig vaccineres mod corona - Britta er en af dem

Region Sjælland har netop vedtaget hvordan efterårets vaccinationsprogram skal organiseres. Der er mulighed for at blive vaccineret i både centre og på apoteker over hele regionen. Covid-19 er stadig på listen - men nu kun for personer over 65 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bag Sorø Hallerne i Sorø mødes medlemmer i Ældresagen i Sorø hver uge for at spille petanque.

Petanquespillerne er i den aldersgruppe, der om kort tid vil modtage en invitation til at blive vaccineret, ikke blot for influenza, men også for covid-19, og den overvejende stemning blandt deltagerne på banerne er, at den invitation er de klar til at tage imod.

- Jeg har diabetes, og hvis jeg får en anden sygdom ved siden af, så er det næsten ikke til at styre min diabetes, så derfor er jeg altid bange for at få en anden sygdom ved siden af. Det kan trække langt ud, fortæller Birthe Jensen.

Birthe Jensen fra Sorø lider af diabetes. Derfor vil hun tage imod tilbuddet om at blive vaccineret dette efterår.
Birthe Jensen fra Sorø lider af diabetes. Derfor vil hun tage imod tilbuddet om at blive vaccineret dette efterår. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Coronasmitten er der nemlig stadig. Sundhedsstyrelsen forventer, at smitten med covid-19 og influenza vil stige hen over efteråret og vinteren, som det også er sket de seneste år, og det er flere af medlemmerne helt klar over:

- Man skal ikke være hysterisk bange, men jeg spritter stadig af, og jeg synes, at det er ærgerligt, at der ikke er sprit i alle forretningerne mere, men jeg har det altid i bilen, siger Britta Larsen.

Her kan du blive vaccineret i Region Sjælland


Der bliver oprettet 9 vaccinationscentre. Se adresser herunder. 

Derudover tilbyder 46 apoteker i hele regionen at vaccinere. Se listen her

 

De første år med corona fik alle tilbud om vaccine. Men med de nye anbefalinger går Sundhedsstyrelsen nu væk fra det forsigtighedsprincip. Efter flere år med pandemien viser erfaringerne nemlig, at alder øger risikoen for, om man bliver alvorligt syg.

- Vi skal vaccinere dem, der er i størst risiko for covid og influenza, og det viser erfaringen nu, at det er de ældre. Derfor siger vi fra 65 år og op, siger Kirstine Moll Harboe, der er konstitueret chef for enheden for beredskab og smitsomme sygdomme i Sundhedsstyrelsen.

- Vi vaccinerer ikke for at begrænse smitten. Smitten vil komme i vintersæsonen, som vi kender det fra andre luftvejssygdomme, med både covid og influenza. 

- I mange år har vi vaccineret ældre på 65 år og over for influenza og har et godt, solidt program for det. Så har vi kigget på det i år og set, at det er den samme målgruppe og de samme risikofaktorer, vi ser, siger hun. 

- Jeg har fået coronavaccine tre-fire gange, men det kan da godt være, at man skulle tage imod det igen, siger Henrik Jesper Gliemann.
- Jeg har fået coronavaccine tre-fire gange, men det kan da godt være, at man skulle tage imod det igen, siger Henrik Jesper Gliemann. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

At alder betyder, at der er en afgørende risikofaktor for et alvorligt forløb med corona, ved de ældre godt.

- Der er nogen, der er svagelige, det kan godt bekymre mig. Personligt forsøger jeg at holde mig i form, så jeg tror, det ville hjælpe mig lidt - at jeg ville komme hurtigere over det. Men det kan man selvfølgelig ikke vide, siger Britta Larsen. 

- Alle mennesker, jeg kender, vaccinerer sig. Og jeg kender mennesker, der ikke har vaccineret sig, og som har lidt under det, fortæller Jørgen Ortmann.

Læs også
Vacciner til gravide beskytter muligvis babyer, når de er født
Læs også
Vacciner til gravide beskytter muligvis babyer, når de er født

Om den nye anbefaling for corona-vaccinationerne også bliver sådan fremover, er endnu uvist.

- Det er stadig en ny sygdom for os. Selvfølgelig kan man glemme pandemien, nu hvor vi lever videre. Men covid er her stadigvæk, og vi skal i hvert fald vaccinere i år, og vi kommer nok til at vaccinere nogle år fremover. 

- Bliver det så en mild forkølelsessygdom med tiden, eller bliver det ved med at være en sygdom, hvor man er i risiko, hvis man er ældre eller særlig sårbar, det må tiden vise, siger Kirstine Moll Harboe.

Alle mennesker, jeg kender, vaccinerer sig, fortæller Jørgen Ortmann fra Sorø.
Alle mennesker, jeg kender, vaccinerer sig, fortæller Jørgen Ortmann fra Sorø. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Region Sjælland er i fuld gang med at rekruttere de medarbejdere, der skal stå for at vaccinere i centrene.

Der bliver oprettet i alt ni vaccinationscentre i Nykøbing Sjælland, Kalundborg, Holbæk, Køge, Næstved, Stege, Faxe, Nykøbing Falster og Nakskov, og derudover vil 46 apoteker i hele regionen tilbyde vaccinationer. Se oversigten over, hvilke apoteker her. 

Invitationerne til personer på 65 eller derover kommer via Digital Post eller via et fysisk brev, herefter skal man booke en tid på vacciner.dk.

Hvem får tilbud om influenza- og coronavaccination?

  • Borgere på 65 år og derover

  • Yngre personer, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, eksempelvis borgere med kroniske sygdomme som kronisk lungesygdom, hjerte- og karsygdomme eller diabetes 1 eller 2

  • Gravide i 2. eller 3. trimester

  • Børn i alderen 2-6 år (med næsespray)

  • Læs den fulde liste på Sundhedsstyrelsen hjemmeside og se, hvordan man kan bestille tid til vaccination her


Kirstine Moll Harboe er chef i Enheden for Beredskab og smitsomme sygdomme i Sundhedsstyrelsen.
Kirstine Moll Harboe er chef i Enheden for Beredskab og smitsomme sygdomme i Sundhedsstyrelsen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Sidste sæson var tilslutningen til covid-19 vaccinationsprogrammet på over 90 procent for personer på 65 år og derover. Sundhedsstyrelsen regner med et lignende resultat i denne sæson.

Også andre grupper end +65 år får tilbud om at blive vaccineret mod corona. Det gælder bl.a. borgere med svært nedsat immunforsvar, gravide i 2. og 3. trimester og børn fra 2-6 år.Nyhedsoverblik