By ramt af indbrud og hærværk - pilen peger én bestemt retning

En lang række indbrud rettet imod Alsted-Fjenneslev Idrætsforening er nu ved at sende den 150 år gamle idrætsforening med over 400 lokale medlemmer på kanten af opløsning.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi kan ikke mere. Vi bruger simpelthen så meget tid på det.

Sådan lyder beskeden fra formanden for Alsted-Fjenneslev Idrætsforening, Lisbeth Vejsager, fra Fjenneslev i Sorø Kommune.

Hun har været medlem af foreningen i mere end 50 år, og har været formand de sidste 12. Men selvom foreningen har 400 medlemmer, gode instruktører og er velfungerende, så kan det snart være slut.

En lang serie af indbrud i foreningens lokaler og hærværk rettet mod foreningen gør nemlig, at bestyrelsen nu er ved at drukne i fustration.

Sådan ser gulvet ud i i hallen i Fjenneslev. Det venter nu på at blive færdiggjort.
Sådan ser gulvet ud i i hallen i Fjenneslev. Det venter nu på at blive færdiggjort. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Alene i år har der været fem indbrud i klubbens lokaler i den lokale idrætshal - og i et af indbruddene valgte indbrudstyvene at åbne en vandslange inde i selve idrætshallen, så gulvet blev ødelagt, og hallen nu må holde lukket mens det bliver sat i stand.

- Det er jo Sorø Kommune, der må tage sig af den regning. Men for os i foreningen betyder det jo, at hallen er midlertidigt lukket, mens gulvet renoveres. Imens kan vi ikke bruge hallen, lyder det fra Lisbeth Vejsager.

- Vores økonomi og vores gode hjerte er ved at være løbet tør for energi. Vi kan ikke blive ved med at hive en hvid kanin op af hatten hele tiden, siger hun.

Afslutning blev holdt i legeland

Idrætsforeningen startede i gamle dage som en skytteforening, men er i dag et forum for breddeidræt. Der laves gymnastik, spilles badminton og endda dart.

I år måtte foreningens afslutningsarrangement dog afholdes i det lokale legeland, da hallen jo var lukket.

- Vi har normalt nok en af de haller, som der er allermest tryk på uden for de større byer. Vi har virkelig mange aktive og aktiviteter. Det her pres, som vi er under - det ødelægger os, siger hun.

Gitte Andersen fra Alsted-Fjenneslev traktortræk har oplevet, at hun kunne hente stjålne genstande på bostedet.
Gitte Andersen fra Alsted-Fjenneslev traktortræk har oplevet, at hun kunne hente stjålne genstande på bostedet. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Også den lokale traktortrækforening, Alsted-Fjenneslev traktortræk, har oplevet problemerne.

- Vi har fået smadret hele vores klublokale, og der var forsøgt ildspåsættelse på gulvene for to år siden. Det var helt forfærdeligt at opleve. Det var et af vores medlemmer, som skulle ned i klubben og gøre rent, som opdagede det og kontaktede mig og så fik vi fat i politiet. Det var i periode, hvor der havde været indbrud flere steder i området omkring os, siger Gitte Andersen, der er kasserer i foreningen.

Læs også
Unge fra bosted kørt væk af politiet
Læs også
Unge fra bosted kørt væk af politiet

I lokalområdet retter mistanken sig mod det lokale bosted Tejlgaarden.

- De ting, der blev stjålet, var jeg selv oppe og hente på bostedet dagen efter. Derfor ved vi, at det var dem, som stjal dengang, siger hun.

Svært at løse

Tejlgaarden er et sted for unge under 23 år, der blandt andet er til unge, der er kriminalitetstruet, eller som er i begyndelsen af det, der kan ligne en kriminel løbebane. Også dømte kan bo på opholdsstedet.

Her erkender man, at beboere på bostedet har oplevet problemer.

- Det er rigtigt, at der har været de her indbrud og hærværk. Jeg er rigtig ked af, at det er den oplevelse, som naboerne til bostedet har haft, siger Thomas Brønd, der er leder på Tejlgaarden.

Læs også
Dorte drømte om at få sin livret - nu gør hendes bosted det muligt
Læs også
Dorte drømte om at få sin livret - nu gør hendes bosted det muligt

Han oplyser, at man har et tæt samarbejde med både naboer og politiet om stedet - men han understreger, at der ikke er lette løsninger på problemet.

- Det er ikke simpelt at gøre noget ved det. De her unge mennesker er anbragt af forskellige årsager, og den del af dem for kriminalitet, siger han.

- Vi har nogle unge mennesker, der har nogle udfordringer, som eksempelvis, at det kan være svært at kende forskel på dit og mit og det arbejder vi med at lære dem, men det tager tid, siger han.

Vil øge overvågning

Også foreningerne i området har et tæt samarbejde med opholdsstedet - og det har ifølge dem været med til at løse en del problemer. Men det fjerner ikke problemets kerne, lyder det.

- Når vi har stillet op til loppemarkeder for eksempel, så er der forsvundet ganske meget natten op til markedet. Det har vi så kunnet gå hen til bostedet og få returneret, fortæller Lisbeth Vejsager fra idrætsforeningen.

Tina Pihl er er afdelingsleder i kultur og fritid i Sorø Kommune. Hun oplyser, at kommunen nu vil se på sikkerheden i området.
Tina Pihl er er afdelingsleder i kultur og fritid i Sorø Kommune. Hun oplyser, at kommunen nu vil se på sikkerheden i området. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Sorø Kommune vil nu undersøge sikkerheden i området omkring hallen - og vil også øge videoovervågningen i området.

- I bund og grund har vi jo tillid. Vi har tillid til at borgere og naboer behandler vores fælles ejendom godt, siger Tina Pihl, der er afdelingsleder i kultur og fritid i Sorø Kommune.


Nyhedsoverblik