Brandvæsen har fået nyt supervåben - kan skære igennem mursten og stål

Slagelse Brand og Redning har fået tre nye brandbiler, som er udstyret med ny teknologi og brandslukningsudstyr.

Slagelse Brand og Redning har fået et nyt supervåben til at slukke selv de værste flammer.

- Trykket er op til dobbelt så højt, når man står med den, og det betyder, at man skal have spist havregrød eller rugbrød om morgenen, ellers så kan man ikke holde den, forklarer indsatsleder ved Slagelse Brand og Redning Søren Hückelkamp.

Den helt nye brandsprøjte er nemlig udstyret med mere end bare almindeligt vand, og det kan vise sig at gøre en stor forskel ved voldsomme brande.

Slagelse Brand og Redning har i alt indkøbt tre nye brandbiler.
Slagelse Brand og Redning har i alt indkøbt tre nye brandbiler. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- Det er noget vand blandet med luft, og så er der tilsat en meget lille procent skumvæske, som gør, at slukningsevnen bliver rigtig god.

Brandbilen er proppet med både ny teknologi og brandslukningsudstyr. Men noget af det helt centrale er, at den nye bil er udstyret med en skæreslukker, som kun bruger omkring 50-60 liter i minuttet.

- Til gengæld er den utrolig kraftig, fordi alt sammen kommer ud af et lille hul, der er oppe for enden, fortæller indsatslederen og tilføjer:

- Holder man den ind imod en bygning, så kan den skære et hul ind igennem bygningen, igennem mursten, igennem stålplade eller hvad, det måtte være. Det er simpelthen vandet, der skærer.

Skal oplæres på ny

Der er så meget nyt i bilen, at samtlige brandfolk nu skal oplæres i at bruge bilen.

- I løbet af en måned så er alle folk uddannet. Alle har gennemgået og bestået prøven, hvis man kan sige det sådan, og så er vi klar til at sætte den i drift, siger Søren Hückelkamp.

Slagelse Brand og Redning har i alt indkøbt tre nye brandsprøjter. De skal stå på stationerne i Slagelse, Ruds Vedby og Sorø.

- Der er slet ingen tvivl om, at det kommer til at gøre en rigtig stor forskel på den måde, vi kommer til at slukke ildebrande i fremtiden.

Det forventes, at de nye brandbiler kan holde til at køre de næste 20 år.

Fik sin debut før tid

Egentlig skulle brandsprøjten ikke være taget i brug endnu. Men da en stor brand udbrød i Dansk Miljø og Genbrug på Løngvej i Sorø sent torsdag aften, fik den nye sprøjte sin ilddåb.

Fem brandbiler og 20 brandfolk var sat ind for at slukke de 10 til 15 meter høje flammer. Alligevel bedømte Søren Hückelkamp, at det var nødvendigt at forstærke indsatsen med den nye brandbil.

Anmeldelsen om branden hos virksomheden Dansk Miljø og Genbrug tikkede ind klokken 22.14 torsdag.
Anmeldelsen om branden hos virksomheden Dansk Miljø og Genbrug tikkede ind klokken 22.14 torsdag. Foto: Michael Nordborg

- Den var ikke sat i drift, men vi rekvirerede den alligevel, fordi samme dag var nogen stykker faktisk blevet færdiguddannet til at kunne bruge den. Så vi fik glæde af, at vi uofficielt kunne tage vores nye køretøj i brug, udtalte indsatslederen fredag morgen.

Brandårsagen er ifølge indsatslederen endnu ukendt, men han vurderer, at den ikke er påsat.