Lægekonflikten spidser til

Lægerne i Sorø har opsagt deres overenskomst med regionen. Det betyder, at borgerne ikke ved, om de har en familielæge til september.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Sorø har de praktiserende læger, valgt at opsige deres overenskomst med regionen.

- Fordi, vi gerne vil bevare et af de bedste almene praksis-systemer i verden, siger Henrik Kjærulff, som er læge hos Lægehuset Rådhusvej i Sorø.

Lægerne er utilfredse med regionen og regeringens lovindgreb, som vil bestemme over deres arbejdsforhold.

Ifølge lægerne ophører deres kontrakt med regíonerne den 1. september. Det kan risikere at betyde, at borgerne skal betale for at gå til lægen.

- Det vil sige, det vil blive fuldstændig ligesom, hvis du går til tandlæge eller kiropraktor bortset fra, du vil få refunderet en større del af beløbet, siger Henrik Kjærulff.

Borgerne bekymret

For borgerne i Sorø er det utrygt ikke at vide, om man har en familielæge fra den 1. september.

- Jeg kommer her jo tit, for jeg har været inde på Rigshospitalet og få en hjerteklap. Så det betyder meget for mig, og vi er ikke helt unge, vi kan hurtigt blive syge, siger Hanne Behrens fra Sorø.

Hos regionerne er man ikke enige med de praktiserende læger, om at aftalen kan ophøre den 1. september. Her mener man, at der skal gå et halvt år.

- Jeg mener ikke ikke, at borgerne skal være utrygge. De kan i hvert fald tage det roligt indtil nytår, fordi, der er lægerne forpligtet til at fortsætte indtil nytår. Hvad der sker bagefter, der håber vi på, at vi har fået et overblik, siger Jens Stenbæk, som er forhandler for Danske Regioner og næstformand i Region Sjælland.

Sundhedsministeren bestemmer

Ifølge Henrik Kjærulff er det svært at sige, hvor meget det vil koste, hvis borgerne skal betale for en konsultation - men omkring 300-400 kroner.

- Vi er stadig interesseret i, at der bliver løsninger, der kan bevare et godt sundhedssystem. Og vi er rigtig kede af den her situation, siger Henrik Kjærulff.

I følge Jens Stenbæk så er det sundhedsminister Astrid Kragh, som bestemmer om borgerne skal have pengene refunderet, hvis det på et tidspunkt bliver aktuelt med brugerbetaling hos lægen.

- Det med hensyn til betaling, som først kan blive aktuelt til nytår, det ved vi ikke noget om i regionerne. Det er noget, som sundhedsministeren skal fastlægge, siger Jens Stenbæk.

I Sorø vil Per Behrens gerne have, at det bliver, som det plejer.

- Jeg synes, vi skal holde os til det, vi er vant til. Absolut, siger Per Behrens.

Fredag den 28. juni skal lovforslaget for de praktiserende læger til afstemning i Folketinget.