Fordele ved at gå mod strømmen

I sparetider vælger mange kommuner at skære ned på støtten til idrætsforeningerne, men de kommuner, der vælger at give mere, kan få stort udbytte for få penge, mener Danmarks Idrætsforbund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Smilene er store i Sorø. Idrætsforeningerne kan se frem til en økonomisk gevinst ved kommunens budget for næste år. Nærmere bestemt er der sat ekstra 250.000 kroner ekstra af til foreningen.

TV2 ØST har lavet en rundspørge blandt 91 idrætsforeninger i hele regionen. Den viser ellers, at under 7% af foreningerne oplever at deres kommune ikke sparer på foreningsområdet.

- Det er en kæmpe cadeau til alle de frivillige, der arbejder med børnene. Vi er meget glade, siger Edith Friis, der er formand for Idrætsforeningen SOR i Sorø.

Ifølge kommunens sportsråd har det knebet i mange år med støtten direkte til medlemmerne. Men nu er støtten på vej op på gennemsnittet.

Økonomisk fornuft i tilskud

Der kan på sigt være økonomisk fornuft i for kommunen på grund af den frivillige arbejdskraft i foreningen, mener Danmarks Idrætsforbund.

-Kommunerne har jo ansvaret for den almindelige sundhedsfremmende indsat, og der spiller foreningsidrætten en kolossal rolle. Så for meget få penge kan kommunerne styrke sundhedsindsatsen, siger Morten Mølholm, der er kommunikationschef for DIF.

Ekstra tilskud trods besparelser

Det ekstra tilskud skal ses på baggrund af at Sorø står foran massive besparelser. I budgettet skal der spares 150 millioner kroner over de næste fire år, og det har blandt andet betydet skolelukninger.

- Det er korrekt, at vi har haft en meget svær budgetlægning, og derfor har det også været svært at finde ekstra penge. Men man er nødt til også at have nogle midler til at opruste på nogle områder, og det er det her et udtryk for, siger borgmester i Sorø, Ivan Hansen (S).

De 250.000 kroner er måske ikke noget, der kan redde en skole. Til gengæld betyder pengene meget for foreningerne, der ikke har de store pengekasser eller budgetter.

- Vi kan jo mærke på de tilskud, vi har fået tidligere, at det bliver vigtigt, siger Edith Friis.