DF om cannabisolie: Filadelfia er et vigtigt forsøg

Svært ramte epilepsipatienter på Filadelfia i Dianalund får på forsøgsbasis cannabisolie som behandling - et forsøg Dansk Folkeparti holder nøje øje med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra 2018 vil en forsøgsordning med medicinsk cannabis træde i kraft. Og på Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund har de påbegyndt et forsøg, der kan give svar på, om olien virker på den type patienter - selvom epilepsipatienter ikke er en del af den nye ordning.

Og det tiltag er noget, der falder i særdeles god jord hos formanden for Sundheds- og Ældreudvalget, Liselott Blixt (DF).

- Jeg følger meget med i forsøget på Epilepsihospitalet Filadelfia, og jeg håber, det er noget, vi kan drage nogle konklusioner af. Det er godt, man gør det der, hvor lægerne kan se, at det giver mening at give medicinsk canabis, siger hun til TV ØST.

- I det nye år skal jeg besøge Filadelfia, og der vil jeg helt klart spørge ind til forsøget, og høre hvad de har fundet ud af.

Vil give flere adgang til ordning

DFeren er da også åben over for, at patienter med epilepsi – og andre der har brug for det - også kommer med i forsøgsordningen på et tidspunkt.

- Jeg kunne jo godt tænke mig, at der kom flere grupper med i forsøgsordningen, men nu skal den lige skydes i gang først, og så må vi jo se på det igen. Lige nu følger vi Sundhedsstyrelsen anbefalinger, men jeg ser gerne, at hvis vi ser en positiv virkning, så skal vi have flere diagnoser med, siger hun.

Forsøgsordning med medicinsk cannabis

Det er fire patientgrupper, der er omfattet af forsøgsordningen. Det drejer sig om sklerose, rygmarvsskader, kvalme efter kemoterapi og kroniske smerter.

Patientgrupper som epilepsi, gigt, ptsd, fibromyalgi er altså ikke med. Politikerne læner sig op ad anbefalinger fra lægemiddelstyrelsen. Styrelsen har tage udgangspunkt i, hvor der er dokumenteret bevis for, at medicinsk cannabis har en effekt.

Planen er, at forsøgsordningen, på fire år, begynder den 1. januar 2018. Der er afsat 22 millioner kroner til forsøget.   

Canabisolie kan halvere antallet af alvorlige epileptiske anfald- viser ny forskning. Det får nu Epilepsihospitalet Filadelfia I Dianalud til at behandle børn og unge med cannabisolie.