Anklager glad for juice-dom

Fængsel, bøde og konfiskerede penge i millionklassen er med til at sende et signal til fødevarevirksomhederne, siger glad anklager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Frugtkoncentrat med blåbær, tranebær eller hindbær skal ikke bestå af op til 40 procent æblejuice, uden at det står på varedeklarationen.

Det fastslog Retten i Næstved tirsdag i en opsigtsvækkende dom, hvor firmaet Sunprojuice.dk i Sorø og dets tidligere direktør blev kendt skyldige for bevidst at have fusket med varedeklarationerne.

Firmaet fik konfiskeret 5 millioner kroner, og blev derudover idømt en bøde på 6 millioner kroner.

Samtidig blev den tidligere direktør Jens Michael Ferdinand idømt en betinget fængselsdom i 4 måneder.

Signal til fødevarefuskere

Og det er en rigtig god dom, siger anklageren i sagen, Rashid Elkott, til TV2 ØST.

- Det er et godt signal at sende til fødevarevirksomheder, at det ikke er gratis at fuske med sine produkter. Hvis man ikke fortæller, hvad man putter i produktet, så har det en konsekvens. Det tror jeg er rart for forbrugerne at vide, siger han.

Sunprojuice.dk blev tirsdag dømt for at have fortyndet for eksempel deres blåbær, tranebær eller hindbær-koncentrat-produkter med æblesaft for at spare penge. Det endelige produkt bestod af mellem 20 og 40 procent æblesaft, uden at det stod på etiketten.

Tjente millioner på fusk

I alt er 1.000 tons frugtkoncentrat i perioden mellem 2004 og 2008 blevet fortyndet.

- De har simpelthen puttet billigere ting i, end det der egentlig er produktet. På den måde kunne de spare nogle penge, uden at kunderne fik at vide, at det var et blandingsprodukt med billige råvarer, siger Rashid Elkott.

Virksomheden Sunprojuice.dk har tjent omkring 6 millioner kroner på at levere de fortyndede produkter i stedet for den rene vare, vurderede domstolen i dag.

Konfiskation og stor bøde

Derfor konfiskerede retten 5 millioner kroner fra virksomheden – svarende til overskuddet, minus en bod på 1 million kroner, som allerede er betalt til virksomhedens kunder.

Samtidig blev virksomheden idømt en bøde på 6 millioner kroner.

Sunprojuice.dk har i dag ikke ønsket at kommentere dommen overfor TV2 ØST, da de gerne vil have tid til at nærstudere dommen.