Rød aftale vil gøre det lovligt at påbyde aflivning af mink

Partierne i rød blok har mandag aften indgået en aftale om midlertidigt forbud mod mink i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Konkret betyder aftalen, at det midlertidigt bliver forbudt at holde mink frem til 31. december 2021. Desuden skal alle mink i besætninger aflives.

4. november meddelte regeringen, at alle mink på de danske minkfarme skal aflives på grund af den coronamutation, der er fundet hos mink. Det viste sig senere, at regeringen ikke havde lovhjemmel til denne ordre, der dermed var ulovlig.

quote Forløbet har været rodet, det skal jeg være den første til at indrømme

Mogens Jensen (S), fødevareminister

Fødevareminister Mogens Jensen (S) erklærer sig glad for, at der med aftalen bliver skabt "ro" om situationen med minkaflivninger.

- Forløbet har været rodet, det skal jeg være den første til at indrømme. Regeringens udmelding om at aflive alle danske mink har været tung, og vi er meget bevidste om de vidtrækkende konsekvenser, den har for hver enkelt berørte i branchen.

- Desværre er beslutningen nødvendig, og det er jeg glad for, at aftalepartierne støtter op om, siger han i pressemeddelelsen.

Forhandlingerne fortsætter 

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) fortsætter forhandlingerne om erstatning til minkavlerne.

- Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus.

- Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne, siger han i pressemeddelelsen.

VIDEO: På Stevns slutter et avlseventyr på mere end 90 år:

 

Aftalen er indgået af regeringen sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

- Minkavlerne fortjener rene linjer og ordentlige forhold. Nu har vi sikret rene linjer og forsøger stadig at forene regering og opposition i en løsning, der giver ordentlig erstatning og ordentlige forhold. Og vi følger selvfølgelig lovbrud til dørs, skriver De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på Twitter.

Kendte ikke til manglende lovhjemmel

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har under forløbet beklaget, at regeringen var uklar i sin kommunikation om den manglende lovhjemmel.

Men han og statsminister Mette Frederiksen (S) har fastholdt, at de ikke kendte til den manglende lovhjemmel, da ordren først blev udstedt.

Læs også
Farfar startede minkfarmen i 1949 – nu må barnebarn lukke den ned
Læs også
Farfar startede minkfarmen i 1949 – nu må barnebarn lukke den ned

Med aftalen er regeringen og de øvrige partier i rød blok enige om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive minkene. Dermed kommer der også grundlag for at udbetale tempobonus til minkbranchen, hvis avlerne er hurtige til at slå deres dyr ned.

Hele blå blok forlod mandag aften forhandlingerne. Blå bloks største parti, Venstre, ville have en aftale om erstatning til minkavlerne på plads, før en aftale om lovhjemmel og tempobonus.