Alle mink skal aflives – nu må Sjællands eneste foderproduktion lukke

Sjællands eneste producent af minkfoder må nu også lukke som konsekvens af, at regeringen har beordret, at alle mink i landet skal aflives.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gårdsdagens melding fra regering om, at alle mink i hele landet skal aflives, har spredt sig som chokbølger igennem branchen for minkavlere.

- Alle mink skal aflives, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Dagen derpå står det klart, at der ikke alene er tale om de mink, som plejer at blive aflivet i efterårssæsonen, men at der også er tale om avlsdyr, der typisk har været en del af en familieproduktion igennem generationer.

quote Vi har en specialiseret produktion. Vi laver kun foder til mink. Så der er ikke nogen anden udvej end at lukke

Jesper Ilsø, direktør for Sjællands Pelsdyrfoder

Også i Stårup ved Højby har meldingen fået store konsekvenser. Her ligger Sjællands eneste producent af minkfoder: Sjællands Pelsdyrfoder. Og er der ingen mink, har de ingen forretning.

- Vi har en specialiseret produktion. Vi laver kun foder til mink. Så der ikke nogen anden udvej end at lukke, siger siger direktør Jesper Ilsø til TV2 ØST.

- Vi har ingen vej tilbage. Når avlsdyrene skal aflives også, kan branchen jo ikke genopstå. Der skal en han og en hun til, at man kan genskabe en ny produktion. Men der kommer ikke til at være nogen mink tilbage.

Produktionen fortsætter lidt endnu

Hvornår produktionen præcis lukker ned, er dog stadig uvist, fortæller direktøren.

- Vi er begyndt at tænke i at stoppe med at få nye råvarer ind. Men vi ved jo ikke, hvad hjælpepakkerne gør, og hvad der er op og ned. Og vi kan jo ikke bare stoppe med at producere foder. 

Derfor fortsætter forretningen lidt endnu:

- Vi skal jo lave foder, indtil den sidste mink på Sjælland og Bornholm er pelset, siger direktør Jesper Ilsø.

- Jeg ved ikke, hvornår vi lukker ned. Jeg forventer, at det bliver i uge 48. Men det kan både blive tidligere eller senere.

Mink skal aflives hurtigst muligt

På pressemødet onsdag lød meldingen, at de 15-17 millioner mink, der skønnes at være i hele Danmark, skal aflives hurtigst muligt.

- Det skal ske hurtigst muligt. Hvor hurtigt kan det så gå? Det tager selvfølgelig noget tid, men vi har tilladelse til at trække på alle ressourcer, og jeg appellerer igen til, at vi løser den her opgave i fællesskab med minkavlerne, sagde Rigspolitichef Thorkild Fogde. 

quote Det er da en meget underlig fornemmelse og fortsætte arbejdet, når man ved, at der ikke går lang tid, før det er helt slut

Jesper Ilsø, direktør for Sjællands Pelsdyrfoder

- Men hvor lang tid er det? spørger Jesper Ilsø.

- Det aner vi jo intet om. Det afhænger af, hvor stor en besætning er, og hvor hurtigt de kan arbejde. En ting sikkert: Ingen mink skal sulte. Det ville være dyrplageri. Så vi fortsætter med at producere foder, siger han.

- Det er da en meget underlig fornemmelse og fortsætte arbejdet, når man ved, at der ikke går lang tid, før det er helt slut.

Sjællands Pelsdyrfoder er et anpartsselskab ejet af minkavlerne. Virksomheden har fem fuldtidsansatte.

- Derudover er der en vognmand, der har tre vognmænd, som kører hos os. Derudover har vi jo håndværkere, bogholdere og en smed, der bliver påvirket, fortæller direktøren.