Vikingernes borg lå gemt i århundreder - i dag kan den blive verdenskendt

Søndag bliver det formentlig afgjort, om Vikingeborgen Trelleborg i Hejninge nær Slagelse bliver optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den tydelige grønne ring i terrænet i Tude ådal nær Slagelse kan snart komme i ganske fint selskab.

Vikingeborgen Trelleborg står nemlig til at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste, der i dag tæller over tusind lokationer i verden. 

quote Vi kommer op i en helt anden liga og i samme kategori som pyramiderne

Anne-Christine Frank Larsen, museumschef og leder af Trelleborg

Her finder man ikoniske steder som Tower of London, Den Kinesiske Mur og Taj Mahal - og Stevns Klint, hvis man zoomer ind her i regionen. 

Vurderes i Saudi-Arabien

Trelleborgs entré på verdensarvslisten afgøres sammen med fire andre danske ringborge fra Harald Blåtands tid under en 15 dage lang proces i Riyadh i Saudi-Arabien. 

Anne-Christine Frank Larsen, der er museumschef og leder af Trelleborg, er derfor taget til den saudiarabiske hovedstad som repræsentant for den vestsjællandske vikingeborg.

Museumschef på Trelleborg Anne-Christine Frank Larsen befinder sig nu i Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabien, som har formandskabet for udvælgelsen til UNESCOs verdensarvsliste. Arkivfoto.
Museumschef på Trelleborg Anne-Christine Frank Larsen befinder sig nu i Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabien, som har formandskabet for udvælgelsen til UNESCOs verdensarvsliste. Arkivfoto. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Her ser hun frem til afgørelsen, der ventes at falde søndag.

- Jeg er meget spændt på, hvordan det kommer til at gå. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, så nu er det bare op til komitéen at beslutte, om Trelleborg skal optages som verdensarv, siger hun.

Ifølge Anne-Christine Frank Larsen betyder en eventuel optagelse meget for Trelleborg, men også lokalsamfundet omkring vikingeborgen.

- Det vil betyde, at vi kommer op i en helt anden liga og i samme kategori som pyramiderne, Taj Mahal og andre betydningsfulde historiske bygninger, siger hun og tilføjer:

- Det kan også betyde meget for besøgstallet. Typisk afføder det en fordobling i besøgstal, når man bliver optaget. Det ville jo ikke kun være positivt for os, men for hele Vestsjælland. 

Håber på nøgtern vurdering

Trelleborg er på forhånd optaget på UNESCOs såkaldte tentativliste. Det er her nye lokationer optages fra. 

Forud for afgørelsen om optag har Trelleborg haft flere besøg af ICOMOS, der rådgiver UNESCO. 

Hvad er ICOMOS?

 • ICOMOS står for International Council on Monuments and Sites.

 • Det fungerer som UNESCOs ekspertorgan i spørgsmål inden for bevaring af kulturmiljøer i forhold til Verdensarvskonventionen.

 • Det er ICOMOS, der evaluerer og rådgiver UNESCO i forbindelse med udpegning af emner til verdensarvslisten. 

 • ICOMOS er et netværk af fagpersoner, der understøttes af den tværfaglige udveksling, der sker på
  tværs af landene, og medlemmerne tæller blandt andet arkitekter, historikere, arkæologer,
  kunsthistorikere, geografer, antropologer, ingeniører og byplanlæggere.

Kilde: icomos.dk

Under besøgene har repræsentanterne fra ICOMOS mødt de relevante interessenter omkring Trelleborg. 

De tæller blandt andet museumsdirektionen, samarbejdspartnere, naboer og museets frivillige formidlere. 

- De (ICOMOS, red.) har været meget tilfredse med det, de har hørt, og vi har fået en rigtig god evaluering. De har indstillet til komitéen, at vi bliver optaget som verdensarv, fortæller Anne-Christine Frank Larsen.  

Trelleborg lægger hver sommer jord til en stor vikingefestival, hvor entusiaster lever og kæmper som for tusind år siden.
Trelleborg lægger hver sommer jord til en stor vikingefestival, hvor entusiaster lever og kæmper som for tusind år siden. Foto: Nationalmuseet

Selvom Trelleborg er blevet indstillet til optagelse, tør Anne-Christine Frank Larsen ikke sige, at den er hjemme endnu.

- Det er komitéens beslutning alene. Vi har gode chancer, men der kan være politiske ting, der spiller ind. Med koranafbrændingerne for eksempel. Men jeg håber og tror, at komitéen vil vurdere os nøgternt, siger hun. 

Har ansøgt før 

Trelleborg er en af landets bedst undersøgte og samtidig bedst bevarede vikingeborg. Den blev fundet som den første af de danske trelleborge, da en lokal motorcykelklub i 1933 ville bruge de fine volde til at lave en racerbane.

Det er ikke første gang, at Trelleborg er på tale som verdensarv. 

I 2014 ansøgte de om optagelse sammen med de jyske vikingeborge Fyrkat og Aggersborg, samt de fineste vikingesteder i Norge, Island, Letland og Tyskland.

Hør Anne-Christine Frank Larsen fortælle om processen med at søge om optagelse på verdensarvslisten. Arkiv.

Museumschefen mener, at chancerne for at blive optaget er bedre denne gang.

- I den første ansøgning blev det for blandet inden for kategorien vikingesteder. Denne gang er vi fem ringborge, der repræsenterer én type monument med et fælles narrativ. Det tror jeg stiller os bedre, siger hun. 

De er også på verdensarvslisten

 • Christiansfeld

 • Jelling Monumenterne

 • Kronborg

 • Parforcejagtlandskaberne

 • Roskilde Domkirke

 • Stevns Klint

 • Vadehavet

På Grønland

 • Ilulissat

 • Kujataa

 • Aasivissuit - Nipisat

Nye kandidater:

 • Aggersborg

 • Borgring Køge

 • Fyrkat

 • Nonnebakken

 • Trelleborg

Processen i optagelsen består både af en gennemgang og vurdering af nuværende lokationer på verdensarvslisten og af de nye, der er blevet indstillet.


Nyhedsoverblik