Veteran og stemmesluger på vej ud af Socialdemokratiet i Slagelse

Fronterne er trukket op mellem borgmester John Dyrby Paulsen og byrådsmedlem Steen Olsen. Sidstnævnte står til at blive smidt ud af Socialdemokratiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er voldsom intern uro i Socialdemokratiet i Slagelse. 

Det mangeårige medlem Steen Olsen er ved at blive lempet ud af partiet. Han bliver anklaget for at være illoyal. Byrådsmedlemmet kritiserer til gengæld borgmester John Dyrby Paulsen (S) for at have en ledelsesstil, der giver et sygt arbejdsmiljø i byrådet.

Efter over 40 år i Socialdemokratiet og syv perioder i alt i Skælskør og Slagelse byråd er Steen Olsen på vej ud af Socialdemokratiet. Han er formand for Udvalget for specialiserede borgerindsatser i Slagelse Kommune.

- Det her er en uendelig trist sag. Jeg er Socialdemokrat. Jeg har været aktiv i partiet i meget store dele af mit liv. Det er meget mærkeligt for mig, at jeg nu skal hældes ud med spildevandet, siger Steen Olsen.

Politikeren fra Eggeslevmagle nord for Skælskør var et af sit partis stemmeslugere ved valget i 2017. Med 758 stemmer blev han kun overgået af John Dyrby Paulsen og Lis Tribler på den socialdemokratiske liste. Men nu er han ved at ryge ud af sit parti. Et stort flertal i byrådsgruppen vil have smidt ham ud af gruppen.

- Der skal selvfølgelig være plads til uenighed og debat i politik. Det er der også i den socialdemokratiske byrådsgruppe. Men der er grænser. Og dem har Steen Olsen overtrådt, fastslår borgmester John Dyrby Paulsen (S).

Han vurderer, at Steen Olsen har optrådt illoyalt i flere sager. Konkret peger han på en episode fra byrådets budgetseminar på Kobæk Strand sidste år.

- Han kom med en kritik, der trak tæppet væk under os inden forhandlingerne med de andre partier, siger borgmesteren.

Det afviser Steen Olsen (S).

- Jeg efterlyste blot, at vi som menige byrådsmedlemmer blev inddraget mere i budgetprocessen, at vi blev hørt i forbindelse med forhandlingerne. Det er i øvrigt ikke en kritik, jeg står alene med. Enhver der har overværet et byrådsmøde har hørt politikere fra Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale efterlyse mere åbenhed og inddragelse, forklarer Steen Olsen (S).

Mæglingsudvalg har forsøgt at løse konflikt

Internt i Socialdemokratiet vakte det også irritation, at Steen Olsen (S) i forbindelse med budgetforhandlingerne præsenterede et forslag rettet mod unge i Skælskør sammen med Venstres borgmesterkandidat Knud Vincent.

Alle, der følger byrådsmøderne, har noteret sig, at Steen Olsen langt fra altid marcherer i takt med John Dyrby Paulsen. Partiets mæglingsudvalg med politikere fra andre kommuner har været forbi for at hjælpe, men det er ikke lykkedes at forlige parterne.

- Det har været et forløb over flere måneder, og mæglingsudvalget har givet byrådsgruppen ret i, at der ikke er nogen vej uden om at sige til farvel til Steen Olsen i gruppen, siger borgmester John Dyrby Paulsen (S).

Socialdemokratiet kan dog ikke uden videre sende Steen Hansen ud i kulden. Sagen skal først behandles på en ekstraordinær generalforsamling i kommunekredsen, og dernæst skal også partiets hovedbestyrelse sige ja til eksklusionen.

- Hvis det skulle ske, bliver jeg siddende i byrådet resten af perioden. Det synes jeg, jeg skylder mine vælgere. Jeg synes ikke, det er mig, der er problemet. Der er jo en grund til, at vi bliver kaldt landets mest betændte byråd. Jeg har altid arbejdet mod et bredt samarbejde. Det giver de bedste resultater. I Slagelse har vi fået det stik modsatte med en borgmester i evig kamp mod alle. Det er et sygt arbejdsmiljø, siger Steen Olsen.

Er det ikke en illoyal kommentar?

- Det synes jeg egentlig ikke. Jeg synes, det er bedst at sige tingene, som jeg ser dem, siger Steen Olsen.

- Det er tydeligt, at John Dyrby Paulsen bare vil slippe af med mig

Sagen er opstået, fordi Steen Olsen (S) efter en lang overvejelse egentlig havde besluttet sig for at genopstille til det kommende kommunalvalg. Det var ikke borgmester John Dyrby Paulsens kop te.

- Vi havde egentlig fået nogle signaler fra Steen Olsen om, at han ikke ville genopstille. Så havde problemerne løst sig selv, og vi havde undgået denne her sag, siger borgmesteren.

Steen Olsen (S) ser forløbet helt anderledes.

- Jeg havde en sygdomsperiode i 2020. Derfor havde jeg brug for at tænke mig om en ekstra gang. Det er meget mærkeligt, at partiet nu ikke kan bruge mig. Og det er endnu mere mærkeligt, at partiet under det her forløb har tilbudt mig, at jeg i stedet kan stille op til regionsrådsvalget. Det er tydeligt, at John Dyrby Paulsen bare vil slippe af med mig, lyder det fra Steen Olsen.