Uhyre sjælden fugl fundet død

Ingela Hallin fra Næstved spottede lørdag morgen den meget sjælden Stendrossel. Det er kun 10. gang, den er set i Danmark, men kort efter døde den

Ingela Hallin fra Næstved var lørdag morgen på en mission. 

Hun havde hørt, at der var set en sorthalset lappedykker i Borreby Mose lidt udenfor Skælskør. Og det var en fugl, hun aldrig havde set før.

Men efter et par timer følte hun ikke at heldet var med hende. Men hvad hun ikke vidste var, at kort efter ville hun finde en endnu mere sjælden fugl. 

- På vej væk derfra kommer man op til et t-kryds, hvor der ligger et hus. Og så spotter jeg den her fugl og tænker "hvad fanden er det". Jeg vidste med det samme, at det var noget, jeg ikke havde set før, siger Ingela Hallin. 

Derfor begyndte Ingela Hallin at tage billeder af fuglen. 

Denne stendrossel var en hanfugl og lever normalt i Sydeuropa og Nordafrika.
Denne stendrossel var en hanfugl og lever normalt i Sydeuropa og Nordafrika. Foto: Ingela Hallin - privatfoto

Men det var ikke før, hun kom hjem og havde lagt billedet på en Facebook-gruppe, at hun fandt ud af, hvor heldig hun i virkeligheden havde været. 

- Det gik amok på nettet. Jeg havde slet ikke forstået, hvor usædvanligt det var. 

Fuglen var nemlig en stendrossel - og det er kun 10. gang, den er blevet set i Danmark.

Fuglens nye liv i Danmark varede dog ikke længe.

Den er sidst blevet set i Ebeltoft den 10. juni 2020.
Den er sidst blevet set i Ebeltoft den 10. juni 2020. Foto: Ingela Hallin - privatfoto

Døde kort efter

Stendrossel er en art, der normalt lever i bjergrige egne i Sydeuropa og Nordafrika. Det fortæller Morten Jensen, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening Vestsjælland (DOF).

- Den overvintrer typisk syd for Sahara, og her om foråret trækker de så nordpå. Og engang imellem er der nogle af de her trækfugle, der flyver for langt. Især hvis den for eksempel har været syg, siger Morten Jensen,

Her er stendrosselen sidst set:

Meget tyder da også på, at stendroslen har været syg, For lørdag eftermiddag døde den sjældne fugl. 

- Den kan godt have været afkræftet, fordi den er kommet for langt på afveje. Men så vidt jeg har kunne forstå, var den også meget afmagret, så der er noget, der tyder på, at den har været syg, siger Morten Jensen, der understreger, at der for eksempel er udbrud af fugleinfluenza i Spanien. 

Stendrosselen er overdraget til Naturhistoriske Museum i København, hvor den kan blive undersøgt, for at finde den præcise årsag til dødsfaldet. 

- Det var en lidt tragisk slutning, men om ikke andet får jeg lov til at følge den hele vejen, og så kan jeg se den på museum, siger Ingela Hallin.