Udskudt genåbning koster både køreskolerne og deres elever dyrt

Køreskolerne oplever, at de taber penge, og eleverne oplever, at det bliver dyrere at få et kørekort.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De liberale erhverv fik ikke plads i regeringens genåbningsplan, som blev fremlagt onsdag. Her finder man blandt andet køreskolerne.

Den beslutning rammer blandt andre Brian Hansen, der er indehaver af Brians Køreskole i Slagelse.

quote Det er ved at være lidt stramt. Det er længe siden, jeg har været ude at køre

Ea Bille, køreskoleelev

- Der er ikke noget indtægt overhovedet, siger han om den aktuelle situation og tilføjer:

- Men du har stadig udgifterne, som du skal holde. Man kan kun sidde og se, kontoen bliver mindre og mindre, og det er selvfølgelig ikke særlig rart.

Godt nok er der hjælpepakker til køreskolerne, men de rækker ifølge køreskoleindehaveren ikke til at opretholde indtægten fra en køreskole under normale vilkår:

- De hjælper en lille smule, men i forhold til, når vi får lov til at arbejde, så er der lang vej, konstaterer han.

Og selvom corona-epidemien ifølge Brian Hansen bør tages alvorligt, så har han svært ved at se, hvor stor smitterisikoen er i en køreskolevogn.

- Det er også alvorligt det her, det skal vi ikke glemme, men jeg synes omvendt også, vi kan holde smitten nede i skolevognen.

Køreskoleindehaver Brian Hansen håber, der snart bliver fundet en ordning for at køreskolerne kan komme ud at køre igen.
Køreskoleindehaver Brian Hansen håber, der snart bliver fundet en ordning for at køreskolerne kan komme ud at køre igen.

En af dem, som også havde håbet på, at det igen vil blive muligt at tage køretimer og gå til køreprøve, er 18-årige Ea Bille.

Hun startede på køretimer sidste sommer og mangler nu kun køreprøven.

- Det er ved at være lidt stramt. Det er længe siden, jeg har været ude at køre – så det er svært at huske det hele, siger hun til TV2 ØST.

- Det er ret træls, for jeg vil gerne kunne komme ud at køre snart.

Håber på køreprøve inden sommer

Det er i forvejen ikke billigt at tage kørekort – og for Ea Bille bliver det formentlig endnu dyrere.

Hun skal nemlig tage ekstra køretimer for at blive klar til, når hun på et tidspunkt må komme til køreprøve.

- Jeg kan godt mærke, det er længe siden, jeg har siddet med pedaler, og man skal lige huske, hvor det hele er, når man kommer ind at sidde. Men jeg håber, det kommer tilbage nogenlunde hurtigt, siger hun og tilføjer:

- Jeg håber, der ikke går så lang tid, før vi får lov at komme til køreprøve, så jeg kan blive færdig, for jeg ved, der er kø (til køreprøverne red.) – så kan jeg få det inden sommer, og så har jeg heller ikke brugt mere end et år på det.

Køreskoleelev Ea Bille har været i gang med kørekortet siden sommeren 2020, men corona-restriktionerne gør, at hun ikke kan komme til den afsluttende køreprøve.
Køreskoleelev Ea Bille har været i gang med kørekortet siden sommeren 2020, men corona-restriktionerne gør, at hun ikke kan komme til den afsluttende køreprøve.

Også Ea Bille er klar på at tage de forholdsregler, der skal til, for at kunne vende tilbage til køreskoletimerne.

- Vi sidder to mennesker i en bil, og jeg har mulighed for at have mundbind og handsker på og spritte af, og vi bevæger os ikke særligt meget – så jeg kan ikke helt se, hvorfor vi ikke må komme ud at køre.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) så handler den aktuelle strategi for genåbningen om at holde kontrol over epidemien:

- Hvis vi åbner for meget op på en gang, så vil samfundsaktiviteten generere for meget smitte til, at vi kan blive ved med at have epidemikontrol, sagde hun således på gårsdagens pressemøde.