Udledte insektgift i drikkevandet - kommune kan ikke slippe af med omstridt firma før tid

Slagelse Kommune gav virksomheden Flux Water i Slagelse et påbud, efter der blev fundet insektgift i spildevandet fra virksomheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flux Water i Slagelse skulle med det samme stoppe udledningen af spildevand, efter Slagelse Kommune i sommer fandt rester af insektgift i spildevandet fra virksomheden.

Påbuddet til virksomheden blev givet, efter der er målt for høje værdier af stoffet, som udledes i Jernbjerg Å og videre til Tude Å.

Samtidig fik virksomheden besked om, at den var opsagt som lejer på Slagelse Renseanlæg. Opsigelsen skulle træde i kraft ved årsskiftet.

quote Vi har stadig ikke tillid til firmaet

Henrik Birch, administrerende direktør i SK Forsyning

Men det kommunale rensningsanlæg kan ikke slippe af med virksomheden allerede til nytår, skriver Sjællandske.

- Vi har stadig ikke tillid til firmaet, og opsigelsen er ikke trukket tilbage. Men vi har måttet acceptere, at vi rent juridisk ikke kan sige dem op med virkning fra nytår, siger Henrik Birch, administrerende direktør i SK Forsyning, til avisen.

Forbindes med massedød

Flux Waters salgsdirektør Lars Kastholm oplyser i et skriftligt svar til Sjællandske, at opsigelsen først gælder fra maj 2021. Han håber dog på at kunne blive.

Henrik Birch oplyser, at udskydelsen skyldes, at Flux Water ikke kan opsiges før efter fem år, og tidspunktet for, hvornår det skulle regnes fra, har SK Forsyning måttet gå med til at rykke.

Firmaet har ifølge avisen hele vejen igennem sagt, at man har været i god tro, og at sagen skyldes, at en leverandør har overtrådt reglerne.

drikkevand.jpg
Læs også
Sprøjtegift truer vores drikkevand - nu er vandselskaber klar til at rense vandet
drikkevand.jpg
Læs også
Sprøjtegift truer vores drikkevand - nu er vandselskaber klar til at rense vandet

Den insektgift, som virksomheden udledte, var neonikotinoider, der bruges som insektgift til at bekæmpe insekter.

Stoffet menes at påvirke hjernefunktionen hos bier og forbindes med den store massedød blandt de honningproducerende insekter.

Stoffet minder kemisk set meget om nikotin, men regnes angiveligt for langt mere giftigt – især for vandlevende insekter.

Har ikke tilladelse

Virksomheden har ikke tilladelse til at behandle eller udlede neonikotinoider. Derfor er det heller ikke et stof, som Slagelse Kommune normalt måler efter. Måleresultatet, som nu får kommunen til at gribe ind, blev lavet i forbindelse med et EU-projekt, som har fokus på lægemidler i spildevand.

Tidligere på året har kommunen målt forhøjede niveauer uden at kunne fastslå kilden. Det var først med de nye måleresultater i sidste uge, at kommunen opdagede, at forureningen stammede fra Flux Water.

Flux water
Læs også
Virksomhed udledte insektgift i drikkevandet
Flux water
Læs også
Virksomhed udledte insektgift i drikkevandet

- Ud fra de oplysninger vi har nu, mener vi ikke, at der er nogen grund til at frygte for sundhedsmæssige konsekvenser. Vi har taget kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og Miljøstyrelsen for at få deres vurdering af konsekvenser for miljø og sundhed, udtalte a fdelingsleder i Slagelse Kommune, Jette Jungsberg, dengang.

Flux Water er i øjeblikket lukket af kommunen og sagen undersøges af politiet. Jette Jungsberg oplyser til avisen, at firmaet skal opfylde en række krav, før man igen kan optage aktiviteten.


Nyhedsoverblik