Udgifter til høreapparater er eksploderet

Kommunernes udgifter til tilskud til høreapparater løber løbsk. Nu beder Slagelse kommune Velfærdsministeriet om at stramme reglerne, så det bliver sværere at få et gratis høreapparat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg tror at der er kommet en øget bevidsthed i befolkningen om, at man kan få hjælp, hvis man hører dårligt. Pludselig er borgerne blevet opmærksomme på, at man ikke behøver at isolere sig, fordi man ikke kan høre. Man kan rent faktisk komme til at høre igen, høre både hvad borddamen siger og i større forsamlinger. Sådan siger Per Crone Christensen, der er salgschef og audiologist hos AudioNova i dag til TV2 Øst.

Uanset om det er øget bevidsthed eller mere markant markedsføring så er antallet af borgere, der får høreapparat steget markant. Det samme er kommunernes udgifter til tilskud.

Kommunen giver nemlig 6010 kr. pr øre i tilskud, hvis en borger skal høreapparat, og med de mange høreapparater, der bliver langet over disken både i de private og de offentlige høreklinikker betyder det, at kommunernes udgifter stiger eksplosivt.

Se hele indslaget fra TV2 ØST herunder:
[video:flv:090505_horeapperat.flv]

En hurtig rundringning TV2 Øst har lavet i dag, viser, at udgifterne til tilskud fra 2007 til 2008 er steget markant

- i Odsherred er udgifterne steget med 3.8 millioner

- i Sorø steg udgifterne med 1.2 millioner

- Holbæk 1.3 millioner

- Ringsted 2.9 millioner

- Slagelse 2.8 millioner.

I kommunerne mener de, at stigningen er et stort problem. - Det er klart, at det er en meget voldsom stigning på een udgiftspost, siger Lene Wibroe (SF), der er formand for udvalget for Social og Omsorg i Slagelse kommune. Vi har brugt 2.8 millioner kroner mere, end vi havde regnet med, og vi kan se, at den stigning fortsætter i 2009. Det er skatteborgernes penge, og det er vi altså nødt til at tage alvorligt, siger hun til TV2 Øst.

Derfor har Slagelse kommune bedt om et møde i Velfærdsministeriet, hvor de blandt andet ønsker, at reglerne for tilskud bliver strammet. - Selvom man har dårligt syn, får man ikke tilskud til briller i dag, med mindre at man har en øjensygdom, men man får tilskud til høreapparat, uden at der er nogen grænser for, hvor stort høretabet er. Måske skal vi se, om der skal noget egenbetaling ind over, og den diskussion er vi nødt til at tage, siger Lene Wibroe.

Samtidig ønsker politikerne i Slagelse også, at der bliver strammet op for de private høreklinikker, så reglerne for, hvornår man kan få tilskud til høreapparat er ens for de offentlige og de private klinikker.

Mødet finder sted på torsdag.