¨

Trelleborg bliver ikke verdensarv i denne omgang

Foto: TV ØST

Vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse kommer ikke på UNESCOs liste over verdensarven i denne omgang. Folkene bag bevarer dog fortsat håbet.

Selv om et slag er tabt, kan man stadig nå at vinde krigen. Det er indstillingen på Trelleborg og Nationalmuseet, som torsdag fik meddelelsen om, at UNESCO næppe optager Trelleborg, der ligger ved Slagelse, på listen over verdensarv. Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

I ansøgningen, som blev indsendt i januar 2014, havde Trelleborg sammen med en række andre vikingemonumenter i Nordeuropa søgt om optagelse på UNESCOs liste.

Gjort hvad vi skulle

Det internationale rådgivende kulturarvsorgan ICOMOS har behandlet ansøgningen, hvis danske del er udarbejdet sammen med Kulturstyrelsen. Deres indstilling til UNESCO er, at ansøgningen ikke kan godtages, som den foreligger. Det betyder, at der skal indgives en ny ansøgning, men ifølge overinspektør på Nationalmuseet og daglig leder af Trelleborg Anne-Christine Larsen er det ikke noget stort tilbageslag.

- Det er selvfølgelig rigtig kedeligt, men det er vigtigt at bemærke, at vi på Trelleborg og de andre lokaliteter har gjort, alt det vi skulle, og at alle input fra museer og kommuner er helt i orden. Det har ikke kunnet gøres bedre. De enkelte lokaliteter lever fuldt op til UNESCOs forventninger, siger Anne-Christine Larsen.

Ønsker ny ansøgning

Det er sammenhængen mellem de forskellige pladser og monumenter i ansøgningen, som ifølge ICOMOS ikke er præciseret godt nok, og derfor ønsker de en ny ansøgning. ICOMOS anbefaler, at emner som vikingernes rejser, handelsvirksomhed, kolonisering og grundlæggelse af byer i Nordeuropa bliver bedre belyst, og bliver en del af en ny nominering, så den bedre favner vikingetidens monumenter og pladser i Nordeuropa.

Slagelses borgmester Stén Knuth (V) ærgrer sig, men han hæfter sig ved, at Slagelse Kommune har gjort et godt stykke arbejde for at gøre Trelleborg til verdensarv.

- Det er ærgerligt at Trelleborg ikke kom med på UNESCOs liste over verdensarven i denne omgang, men vi bakker stadig op om indsatsen, og vi tror fortsat på, at det nok skal lykkes Trelleborg at komme på listen. Trelleborg er jo et enestående sted, som vi allerede i dag oplever, at folk kommer rejsende langvejs fra for at besøge, siger Stén Knuth.

Tager endnu en omgang

Anne-Christine Larsen tror også på, at Trelleborg nok skal komme på UNESCOs liste.

- Jeg har ikke noget imod at tage endnu en omgang for at få Trelleborg optaget. Vi giver ikke op, det skal nok lykkes, siger hun.

Kulturstyrelsen tager i disse dage initiativ til at samle projektets styregruppe.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App