Tidligere plejebarn mødte op i retten: - Hun er ikke alene

Nanna Sommer Hansen er tidligere plejebarn hos en plejefar, der igen er tiltalt for vold og seksuelle overgreb. Hun mødte torsdag op i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Retten i Næstved behandler i dag en sag mod en tidligere plejefar fra Skælskør, som er tiltalt for at have misbrugt sin plejedatter fra 2006 til 2007.

Det er den samme plejefar, som i 2008 blev idømt fem års fængsel for vold og seksuelle overgreb mod tre ud af fire søstre, der var i pleje hos ham mellem 1999 og 2005. 

quote Jeg husker præcis, hvordan det var at være hende

Nanna Sommer Hansen, tidligere plejebarn

Én af de fire søstre, Nanna Sommer Hansen, mødte torsdag op ved Retten i Næstved.

- Jeg husker præcis, hvordan det var at være hende. Derfor tror jeg også, det for mig har været rigtig vigtigt at være i retten i dag for at støtte op og bakke op for at vise hende, at hun ikke er alene, siger Nanne Sommer Hansen til TV2 ØST.

Svært at gennemgå en retssag

Denne gang er den tidligere plejefar tiltalt for at have voldtaget, slået og truet en otteårig pige, der var anbragt hos ham i pleje i lidt mere end et år.

Fra den 1. januar 2006 til den 14. februar 2007 blev pigen ifølge anklageskriftet udsat for seksuelle overgreb af forskellig karakter samt fuldbyrdet voldtægt.

Derudover skulle hun dagligt være blevet slået i ansigtet og på kroppen, ligesom plejefaren ifølge anklageskriftet flere gange truede med at slå pigen ihjel, hvis hun fortalte om overgrebene.  

 - Jeg er kommet, fordi jeg rigtig gerne vil bakke plejerdatteren, der er retten i dag, op, og også for at vise, at der her skal bare ikke forekomme. Det er rigtig svært at gennemgå en retssag – er der nogen, der tror på én? Hvem møder op i retten? Hvad kommer der til at ske? Man har tusindvis af spørgsmål. Når man skal genopleve noget, der er så voldsomt og smertefuldt, er det vigtigt, man har nogle, der står ved ens side, siger Nanna Sommer Hansen. 

Blev dømt i lignende sag i 2008

I 2008 blev den tidligere plejefar idømt fem års fængsel for vold og seksuelle overgreb mod tre af fire søstre, der var i pleje hos ham fra 1999 til 2005. Den første sag mod plejefaren begyndte først at rulle, efter plejedatteren fra den sag, der nu foregår i Retten i Næstved, var flyttet fra mandens hjem.

Men allerede i 2002 blev den daværende Skælskør Kommune gjort opmærksom på, at et barn muligvis var blevet udsat for seksuelle overgreb i hans hjem.

I forbindelse med en undersøgelse af en af de fire søstre i september 2002, konkluderede en læge, at den dengang syvårige piges kønsorgan bar præg af mulige seksuelle overgreb. Lægen noterede i sin journal, at incest synes sandsynligt. Dette blev indberettet til Skælskør Kommune i december 2002, men der blev ifølge en dom i landsretten fra 2017 aldrig indgivet en anmeldelse til politiet eller foretaget yderligere for at undersøge, om der foregik noget kriminelt i plejefamilien.

Skælskør Kommune modtog også flere indberetninger om mulig vold og vanrøgt, mens søstrene boede hos plejefaren fra 1999 til 2005. 

Grafik: Nick Abildgaard

- Jeg bliver det lille barn igen

Og den samme plejefar er altså nu tiltalt for at have voldtaget, slået og truet den otteårige pige. Han nægter sig skyldig.

quote Jeg har været mit helvede igennem

Nanna Sommer Hansen, tidligere plejebarn

- Det påvirker mig utrolig meget. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Jeg har været mit helvede igennem, og jeg har lært at bruge min fortid på en konstruktiv måde i mit voksenliv. Men situationen er sådan, at når sådan en sag starter, bliver jeg ikke bare påvirket, jeg bliver det lille barn igen, siger Nanna Sommer Hansen.

- Manden har ødelagt så meget – ikke bare hos mig, men også hos mine søskende. 

Nanna Sommer Hansen mener, at kommunen har begået en alvorlig fejl ved at placere endnu et plejebarn hos en plejefar, som på daværende tidspunkt havde fået fjernet Nanna Sommer Hansen og hendes søstre.

- Det er jo ikke kommunen, der skal leve med konsekvenserne. Det er de unge og de børn, der bliver anbragt, og det er det, vi skal huske på.

Slagese Kommune ønsker ikke at udtale sig før, der er faldet dom i sagen.