Storebæltsbroens "næse" giver kæmpebøde: Rederi brugte ulovligt brændstof

Storebæltsbroens miljønæse har givet gevinst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er den såkaldt sniffer, der overvåger skibes svovludledning, som flere gange har opsnuset forhøjet svovlindhold fra skibe tilhørende det norske rederi Color Line.

Rederiet står nu over for en rekordstor bøde på 600.000 norske kroner, og det er med god grund, at bøden er så stor, forklarer kontorchef i Miljøstyrelsen, Sara Røpke, til DR Sjælland.

quote Vi har kunnet hjælpe vores norske naboer med at få ram på et rederi, der tilsyneladende har snydt med reglerne

Sara Røpke, kontorchef i Miljøstyrelsen

- Vi har sendt ni tilfælde af for højt svovlindhold målt med snifferen til de norske myndigheder, og det har været et højt svovlindhold. Det udløser en rigtig stor bøde.

Det ville det også have gjort i Danmark, hvis det var her, skibet var gået i havn.

Miljøstyrelsen: Snyder for at spare penge

Miljøstyrelsen er ude efter rederier, der snyder for at spare penge.

- Det siger selvfølgelig noget om, at det er vigtigt at slå ned, fordi rederierne kan spare rigtig mange penge ved at snyde og bruge brændstof med for meget svovl, siger Sara Røpke til DR Sjælland. 

Sara Røpke er glad for, at snifferen kan komme til gavn for de norske myndigheder.

- Her i den danske miljøstyrelse er vi rigtig glade for det her eksempel på, at håndhævelsen virker på trods af landegrænser, og at vi har kunnet hjælpe vores norske naboer med at få ram på et rederi, der tilsyneladende har snydt med reglerne gentagne gange inden for det samme år.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Color Line.

Snifferen har været monteret på Storebæltsbroen siden 2015. 

Se eller gense indslaget om to rederier, der er meldt til politiet for svovlforurening. Synderne bliver blandt andet opdaget af en kunstig næse ved Storebæltsbroen.