Stadig ingen tidshorisont for PFOS-forgiftede borgere: - Vi arbejder på højtryk

En arbejdsgruppe på Holbæk Sygehus er i gang med at undersøge, hvordan regionen kan hjælpe borgere, der har spist forurenet kød.

Medlemmerne af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening venter fortsat på at blive undersøgt for PFOS, efter at der blevet konstateret høje niveauer af det sundhedsskadelige stof i det kød, medlemmerne har spist i årevis.

Nu er en afdeling på Holbæk Sygehus i gang med skabe et overblik over, hvor mange borgere der er berørt.

- Vi tager sagen meget alvorligt og har som første skridt igangsat at få et overblik over, hvilke borgere der skal undersøges for PFOS. 

- Normal praksis er, at man henvises via egen læge, men borgere, der ønsker at blive undersøgt, har fået besked om, at de kan tage direkte kontakt til os, fortæller Ann Lyngberg, ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus.

Ingen klar tidshorisont

Ifølge Ann Lyngberg kan der være tale om, at op mod 200 borgere i årevis har spist kød med PFOS, som stammer fra den nærliggende brandskole, der tidligere anvendte brandskum med det sundhedsskadelig stof, og det er havnet i området Korsør Nor, hvor køerne har græsset.

På grund af omfanget af berørte borgere kræver undersøgelserne ekstra personale og eksperter i miljømedicin, fortæller overlægen.

Derfor kan sygehuset heller ikke give svar på, præcis hvornår borgerne kan blive undersøgt, lyder det.

- Vi kan endnu ikke give en klar tidshorisont for, hvornår vi kan tage imod borgerne. Men vi gør det, så hurtigt det kan etableres og arbejder på højtryk for at lave det rigtige praktiske setup til at kunne tilbyde blodprøver, rådgivning og opfølgning, siger Ann Lyngberg.

Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, og som selv har spist det forurenet kød, glæder sig over, at myndighederne rækker ud til ham og de andre medlemmer.

- Det er vi glade for. Det er det, vi gerne ville. Vi ville gerne tages alvorligt og have gang i en proces, siger han.

- Jeg har det selvfølgelig dårligt med, at man ikke kan få en tidshorisont, men omvendt er jeg glad for, at de tager det alvorligt, og så håber jeg, de gør det rigtigt første gang. Det må gerne tage 14 dage eller en måned mere, bare det bliver gjort rigtigt, fortæller formanden.

Formanden er blandt de op mod 200 personer, der har spist det forurenede kød.
Formanden er blandt de op mod 200 personer, der har spist det forurenede kød. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Højgravid kvinde har højeste prioritet

I første omgang vil de borgere, der ønsker at blive undersøgt for PFOS, blive indkaldt til en blodprøve.

- Hvis blodprøven viser forhøjede værdier af PFOS, vil vi efterfølgende tilbyde rådgivning ved en lægesamtale på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus. Alle borgere med forhøjede værdier af PFOS, der ønsker det, vil blive fulgt både nu og i de kommende år.

En af dem, der har højeste prioritet, er højgravide Cecilie Roland, der har spist forgiftet kød gennem hele sin graviditet og serveret det for sine to børn. 

Cecilie Roland venter sit tredje barn.
Cecilie Roland venter sit tredje barn. Foto: Privatfoto

- Vi er helt enige i, at det haster at få undersøgt den højgravide kvinde. Vi er allerede i dialog med hende, og vi vil sikre, at hun bliver undersøgt for PFOS som en af de første. Det gælder for alle berørte borgere i denne sag, at hvis der er særlige forhold som f.eks. graviditet, så vil vi gerne have besked om det, så vi kan tage højde for det i indkaldelsesrækkefølgen, siger Ann Lyngberg.