¨

Sølvskat tiltrak masser af besøgende

01:22

I knap tre timer fredag fik nysgerrige sjæle lov til at se lidt af den sølvskat fra Vikingetiden, der for nylig blev fundet på Omø ved Skælskør.

Folk stimlede fredag eftermiddag sammen foran bymuseet i Skælskør.

Fra klokken 16.30 til 19 kunne man nemlig få et kig på lidt af den store sølvskat fra Vikingetiden, som i oktober blev fundet på Omø ved Skælskør.

Se også: Sjælden vikingeskat fundet på Omø

Det var en amatørarkæolog, der fandt de første sølvmønter og stykker af sølvsmykker på en mark på øen, og nu tæller skatten cirka 800 stykker sølv.

Spændende fund

Sølvet har ligget i jorden i omkring tusinde år.

- Jeg synes, det er spændende at se sådan noget gammelt noget, og så hører jeg, at det er mønter fra Harald Blåtands tid, og da jeg er fra Jelling, så synes jeg, det er interessant, fortalte en af de besøgende, Ruth Christiansen, der i dag bor i Høng.

Hun og de mange andre, der lagde vejen forbi bymuseet fredag, fik lidt forklaringer med fra museumsinspektør Hugo Hvid Sørensen fra Museum Vestsjælland, som viste de omkring 45 stykker sølv frem, som han havde taget med.

Kun få sølvstykker udstilles

- Jeg har forsøgt at vælge noget ud, som er lidt sjovt at se på, men også repræsentativt for rigtig mange af tingene. Men altså, der er cirka fem procent med her, og det er kun det, som vi har registreret og taget billeder af, fortalte han.

Vikingeskatten fra Omø er ifølge museumsinspektøren særlig, fordi den er så stor og stammer fra en særlig periode i vikingetiden.

- Og så er det klart, at når først eksperterne og møntnørderne kommer i gang med det her, så får vi mange flere historier på det og meget mere viden om, hvor tingene kommer fra.

Sølvet udstilles også i Sorø

Lørdag flytter den lille særudstilling til Sorø Museum, hvor interesserede kan få lov at høre om fundet fra klokken 11 til 14.

- Så får de lokale en chance for at se det, inden det måske får et langt liv i Nationalmuseets gemmer. Måske kan vi være heldige at få lov til at udstille det på Museum Vestsjælland igen en gang, sagde Hugo Hvid Sørensen.

Her kan du se video fra, da de fem amatørarkæologer fandt flere genstande i jorden på Omø sidste weekend.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App