Smart teknik kan gøre centre coronasikre: - Det er konkurrenceforvridende ikke at lade os åbne

Butikker i storcentre skal fortsat være lukket. Men i Vestsjællandscenteret mener man, at man med smart teknologi sikre, at der ikke kommer for mange ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den er lille, hvid, og ligner mest af alt en kedelig udgave af hjemmekontorets webcams. Den smarte kunde-tæller i Vestsjællandscenteret i Slagelse kan imidlertid gøre det til en langt mere sikker oplevelse at handle i centeret, end det er at handle i gågaden.

Det mener Thomas Eilersen, der er formand for centerforeningen i Vestsjællandscentret og indehaver af tøjbutikken Dissing.

quote Vi ved hele tiden, hvor mange mennesker der er i centeret. Derfor kan vi hurtigt gribe ind, hvis der begynder at være for mange

Thomas Eilersen, formand for centerforeningen i Vestsjællandscentret

- Her i centret kan vi præcist måle, hvor mange kunder der er i centret, og vi ved, hvor de befinder sig. På den måde kan vi meget let styre, at der ikke er for mange gæster inde i centret i forhold til de krav om ledige kvadratmeter per kunde, som måtte komme fra myndighederne, siger han til TV2 ØST.

Thomas Eilersen er skuffet over, at et flertal i Folketinget vil give små butikker udenfor butikscentre lov til at holde åbent, mens butikker i centre fortsat skal holde lukket.

- Vi ved hele tiden, hvor mange mennesker der er i centret - og hvor de er. Derfor kan vi hurtigt gribe ind, hvis der begynder at være for mange herinde. Den mulighed har de handlende simpelthen ikke på gågader og torve, fastslår han.

Thomas Eilersen er indehaver af tøjbutikken Dissing og er samtidig formand for foreningen af butikker i Vestsjællandscentret i Slagelse.
Thomas Eilersen er indehaver af tøjbutikken Dissing og er samtidig formand for foreningen af butikker i Vestsjællandscentret i Slagelse. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Holder øje ved alle indgange

De små tællere er blandt andet placeret ved alle indgange til centeret og de gør det let for vagterne i centeret at holde øje med, at krav til antallet af borgere i centeret overholdes, og at der er et højt sikkerhedsniveau.

- Systemet her giver os rigtig gode muligheder for at overholde reglerne og gøre som myndighederne siger. Vi ved, hvor mange kunder, der er i centret. Der er håndsprit, og højtalerudkald hvert kvarter, der opfordrer til at huske at spritte hænder og holde afstand - og vi har indført ensretning på gangene, siger Thomas Eilersen.

Sådan ser en af kundetællerne ud. Ifølge butikkerne i Vestsjællandscentret gør de, at man kan åbne på en sikker måde.
Sådan ser en af kundetællerne ud. Ifølge butikkerne i Vestsjællandscentret gør de, at man kan åbne på en sikker måde.

Han kalder det konkurrenceforvridende, at butikker udenfor centrene får lov til at åbne, mens tilsvarende butikker i centret skal holde lukket.

- Det giver jo ingen mening, at man åbner på denne måde. Nu samler man alt for mange mennesker et sted i stedet for at sprede handlen ud i mange butikker.

- Åbnede man i stedet op for alt, så ville der være færre kunder per kvadratmeter i hver butik. Og vi har langt bedre plads til afstand mellem kunderne her i centret end mange andre tilsvarende butikker inde i byen, siger han.

Thomas Eilersen driver tøjbutikken Dissing, der som mange andre er hårdt presset af nedlukningen.
Thomas Eilersen driver tøjbutikken Dissing, der som mange andre er hårdt presset af nedlukningen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Pressede, små butikker

Thomas Eilersen fastslår, at butikkerne i centrene er lige så presset som alle andre.

- Der er mange, der tror, at butikker i centrene er ejet af store kapitalvirksomheder. Men det er sådan her ude i provinsen, at vi er mange små erhvervsdrivende i centeret - og vi lider lige så hårdt under nedlukningen, som de gør oppe i byen, siger han.

quote På et tidspunkt ringer mine kreditorer og vil have betaling

Thomas Eilersen, formand for centerforeningen i Vestsjællandscentret

Han driver selv tøjbutikken Dissing, hvor tøjet til forårets konfirmationer og bryllupper netop er ankommet. Det blev bestilt for et halvt år siden, men dengang kunne man ikke vide, at corona-virusen ville komme tilbage og slå så hårdt. Men han håber, at han og andre mindre butikker i centret snart får lov til at åbne igen.

- På et tidspunkt ringer mine kreditorer og vil have betaling for de varer, som jeg har modtaget. Nogle gange er de flinke, og giver 30 dages ekstra kredit - men det hjælper jo ikke noget, når vi ikke kan åbne indenfor de 30 dage. Så vi håber, at vi snart får lov til at åbne, siger han.


Nyhedsoverblik