Slagelses borgmester efter sagsanlæg: - Jeg tror, de taber sagen med et brag

Det blå mindretal i Slagelse slæber kommunen i retten efter nedlæggelse af udvalg. Borgmesteren er ikke bekymret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Balladen i byrådet i Slagelse ser aldrig rigtig ud til at få en ende. 

Nu har det blå mindretal i kommunen, bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale, besluttet sig for at slæbe Slagelse Kommune i retten. 

Ifølge Sjællandske vil der inden for få dage blive afleveret en stævning rettet mod kommunen.

Årsagen skal findes i en beslutning fra 26. marts, hvor ni af de kommunale udvalg blev reduceret til syv. Manøvren betød, at borgmester John Dyrby Paulsen (S) og resten af det politiske flertal kunne overtage samtlige formandsposter i de nu syv udvalg. 

Det må retten afgøre

Oppositionen mener, at byrådet overskred loven. 

- Vi er ikke enige i den afgørelse, der blev besluttet 26. marts i byrådet. Vi mener ikke, det følger lovgivningen. Vi mener ikke, at man kan ændre styrelsesvedtægterne på grund af personkonflikter, og fordi man vil sætte nogen uden for indflydelse, siger medlem af kommunalbestyrelsen i Slagelse Kommune, Knud Vincents (V).

quote Man kan ikke opsige et samarbejde på grund af personfnidder og politisk uenighed

Knud Vincents (V), kommunalbestyrelsesmedlem i Slagelse

Kort efter beslutningen i byrådet faldt der dom i en sag fra Randers Kommune. Her havde tre byrådspolitikere lagt sag an mod kommunen, fordi de mente, at flertallet uretmæssigt havde frataget dem deres udvalgsformandsposter tilbage i juni 2015.

De tre vandt sagen, fordi det blev vurderet, at ændringerne i styrelsesvedtægterne bundede i 'uvedkommende' hensyn. 

Og det er da også denne sag, der har givet inspiration til stævningen fra mindretallet i Slagelse Kommune. 

- Vi har selvfølgelig skelet til afgørelsen fra Randers og set, at der er mange sammenfaldende punkter, men vores advokat har også været inde og kigge og siger altså også, at man ikke kan opsige et samarbejde på grund af personfnidder og politisk uenighed, siger Knud Vincents.

Randers-dom kan ikke bruges 

Borgmester John Dyrby Paulsen tager den kommende stævning med ophøjet ro.

- Det tager jeg stille og roligt, for jeg tror ikke, de har en sag. De har jo lov til at bruge de muligheder, der er, det er der jo ikke nogen, der skal stille sig i vejen for, siger borgmesteren, som i øvrigt ikke mener, man kan sammenligne det, der er sket i Slagelse, med det, der er dømt ulovligt i Randers. Blandt andet fordi oppositionen var inviteret med til forhandlingerne om at ændre udvalgsstrukturen.

quote Jeg tror, de taber sagen med et brag

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse

- De to sager kan man ikke sammenligne, hvis man dykker ned i indholdet. Vi indbød jo netop til forhandlinger, fordi vi kunne se, at det ikke virkede. Det ønskede man (oppositionen, red.) ikke at deltage i, og så har man jo reelt set sat sig udenfor indflydelse. Det er en helt anden situation end i Randers – der lavede man heller ikke om på udvalg. Selv i dag (efter dommen i Randers, red.), ville jeg gøre det samme. For vi havde brug for at lave om på udvalgsstrukturen, forklarer John Dyrby Paulsen. 

Knud Vincents er dog ikke enig i borgmesterens udlægning af forløbet omkring forhandlingerne om en ændret udvalgsstruktur. 

Hvorfor dukkede I ikke op? 

- Det gjorde vi også. 

 Det siger John Dyrby Paulsen, at I ikke gjorde. 

- Det er ikke min opfattelse. Vi har dukket op til de møder, hvor vi kunne, og det sidste møde, dagen før den (ændringen af styrelsesvedtægten, red.) skulle vedtages, blev vi afvist en time før, vi havde det afgørende møde, siger Knud Vincents.

Han anerkender ikke borgmesterens afvisning af dommen fra Randers.

- Vi håber at få det ud af det, at vi ligesom i Randers får ret i, at her har man gjort noget, man ikke kan ifølge styrelsesvedtægten, siger Venstre-politikeren.

John Dyrby Paulsen er på ferie i udlandet og virker meget afslappet, da TV ØST fanger ham tirsdag. 

- Nu kører sagen vel, og så må den gå sin gang, og jeg er ikke så nervøs for udfaldet af sagen, så det bruger jeg ikke så meget tid på. Jeg tror, de taber sagen med et brag, slutter han. 

Du kan læse hele sagen om Slagelse Byråd her.