Slagelse Kommune har succes med at få voksne til at gå i lære

Der er mangel på faglært arbejdskraft, men en særlig indsats har fået flere voksne til at gå i lære i Slagelse Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver efterspurgt faglært arbejdskraft, og lige nu er der mangel i hele landet. 

De seneste fem år er antallet af voksenlærlinge dog vokset. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Hos Winthers VVS og Byggeservice i Slagelse har de i dag to lærlinge. Den ene er under 25, den anden er 51.

- Det er ligesom at være almindelig lærling. Man får måske en lille smule mere i løn, end hvis man er under 25, lyder det fra Jim Strandet, der er voksenlærling hos Winthers VVS og Byggeservice.

Tidligere har den 51-årige voksenlærling arbejdet som ufaglært i ventilationsbranchen, men nu er han gået i lære som VVS’er. Et valg, han ikke har fortrudt.

- Der er mange ting, du kan bagefter, når du har taget uddannelsen. Så kan du måske få en projektlederstilling, eller hvad man nu har lyst til. Der er andre muligheder end før, når du har en uddannelse, siger han.

For Jim Strandet er en stor del af uddannelsen praktisk. Blandt andet har han været med til at lave VVS-arbejde på området her.
For Jim Strandet er en stor del af uddannelsen praktisk. Blandt andet har han været med til at lave VVS-arbejde på området her. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Indsats har virket

Tallene fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der på landsplan er kommet langt flere voksenlærlinge. 

I oktober 2016 var der 6.970 voksenlærlinge på landsplan. I oktober 2021 er tallet steget til 11.742.

I Slagelse Kommune oplevede de også mangel på faglært arbejdskraft. Derfor besluttede kommunen og Jobcenter Slagelse i 2018 at gøre en ekstra indsats på området.

quote Han har jo kørekort og har gået på byggepladser før, så han ved lidt om, hvad det drejer sig om

Stefan Winther Olsen, mester

- Der er efterspørgsel på faglærte, det er den ene ting. Den anden ting er, at vi kan se i vores rekrutteringsordrer, at de gerne vil have endnu flere faglærte. Det er derfor, vi har fokus på voksenlærlinge, siger Kaj Rasmussen, der er virksomhedskonsulent i Slagelse Kommune.

I 2018 var der en tilgang på 53 voksenlærlinge i Slagelse Kommune. Ved udgangen af 2021 er tilgangen steget til 121 sidste år. Det viser tal fra Slagelse Kommune.

Slagelse Kommune og Jobcenter Slagelse besluttede i 2018 at gøre en ekstra indsats på området.
Slagelse Kommune og Jobcenter Slagelse besluttede i 2018 at gøre en ekstra indsats på området. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Hvis man ansætter en voksenlærling, får virksomheden tilskud til lønnen. 

Hos Winthers VVS og Byggeservice er de glade for at have fået en voksenlærling med på arbejdsteamet.

- Han har jo kørekort og har gået på byggepladser før, så han ved lidt om, hvad det drejer sig om. Han kender tilgangen og jargonen, lyder det fra Stefan Winther Olsen, der er mester hos Winthers VVS og Byggeservice.

Hvis man er fyldt 25 år og er ufaglært, eller hvis man er faglært, men har gået ledig i mere end tre måneder, kan man blive voksenlærling.