Skal rejse i timevis til læreplads

Tobias Voigt fra Vemmelev har forgæves søgt efter læreplads i et helt år. Nu har han endelig fået en, men det kræver at bruger knap fire timer om dagen på transport

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I vores region er der ifølge den seneste opgørelse fra undervisningsministeriet 1885 unge som mangler en praktikplads for at kunne færdiggøre deres erhvervsuddannelse.

Samtidig siger eksperter at danske virksomheder inden for de næste 10 år kommer til at mangle op mod 40.000 faglærte arbejdere.

Det store spørgsmål er derfor, hvorfor virksomhederne og de unge har så svært ved at finde hinanden. En del af forklaringen er at lærepladserne ikke altid er der, hvor de unge er. Derfor er de unge nødt til at rejse efterlærepladserne.

Skal rejse i fire timer om dagen

Tobias Voigt har endelige fået en læreplads som industritekniker, og det er han glad for. Han har nemlig søgt forgæves i et helt år. Eneste ulempe er at han skal tidligt ud af fjerene for at nå på job. Det tager nemlig knap to timer at komme fra Vemmelev ved Slagelse til Hvidovre, hvor hans nye læreplads ligger.

Klokken 5.00 spiser han morgenmad, og derefter kører hans mor ham ind til Slagelse station, hvorfra rejsen mod lærepladsen starter. Efter rejse med tog og S-tog skal ham med bus for at komme på arbejde:

- Jeg kan lige så godt være ærlig og sige at havde jeg kunne få en læreplads tættere på, så havde jeg taget den uanset hvad der var, siger han.

Motivationen er et plus

Det kunne han ikke selvom han troppede op hos de lokale virksomheder og sendte 30-40 ansøgninger. Så begyndte han at udvide sit geografiske søgeområde og det gav altså bonus, og derfor er han nu i lære i Hvidover, selvom han bor i Vemmelev.

- Vi kigger på motivationen hos dem der søger hos, så er det lige meget, hvor de kommer fra, siger produktionschef Karsten Holm Jørgensen fra AKS Rustfri Hvidovre, når han skal beskrive, hvad han kigger efter ved en lærling.

Tobias Voigt fik sin læreplads, men prisen er at bruger knap fire timer på transport hver dag.