Sjælden vikingeskat fundet på Omø

En stor sølvskat er blevet fundet på en mark på Omø. Skatten er den første større sølvskat fra vikingetiden i mere end 10 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En sølvskat bestående af mere end 550 enkeltdele – og i al fremtid kendt som Omøskatten.

Det er resultatet af en amatørarkæologs arbejde på Omø med en metaldetektor.

- Det er et sjældent fund, og det er samtidig rigtig flot. Med nogle af de fundne genstande skal vi til udlandet for at finde deres lige, siger museumsinspektør Hugo Hvid Sørensen fra Museum Vestsjælland til TV ØST.

Fundet består af mønter, stumper af mønter og smykker, hvoraf nogle er af en meget høj kvalitet.

Amatør med metaldetektor

Det var amatørarkæologen Robert Hemming Poulsen, der gjorde fundet på Omø. Han er på øen for at nedlægge fibernet, og bruger sin fritid på at søge efter metal fra oldtiden på Enghavegårds jorde.

- Skatten stammer fra vikingetiden, og er blevet nedgravet omkring år 1000 – på den tid, hvor Svend Tveskæg var konge. I skatten findes blandt andet mønter, der er slået af Harald Blåtand, fortæller Hugo Hvid Sørensen.

Skatten stammer fra hele Europa, ligesom der også indgår arabiske mønter i samlingen. Den har efter alt at dømme været nedgravet i en lerskål – men selvom de har ledt efter den, så fandt arkæologer imngen spor efter beholderen. Der er dog ikke tvivl om, at der er tale om en lokal skat.

Holdt det hemmeligt

De første tegn på skatten blev gjort i slutningen af september – og derefter organiserede museet en udgravning med støtte fra Kulturstyrelsen. Imens blev fundet holdt hemmeligt.

Da museumsfolkene tog til Omø var amatørarkæologer med metaldetektorer dog med og deltog i udgravningen.

- Vi er rigtig glade for, at de hjælper os. De er dygtige, og betyder meget for arbejdet. Samtidig, så skal vi også give noget igen til de entusiastiske folk, der gør sådanne fund. Der ligger et meget stort arbejde bag for dem, siger Hugo Hvid Sørensen.