Simone får taget sit diabetesudstyr: Jeg var tom for ord

Slagelse Kommune har sendt et brev til kommunens diabetespatienter om, at hjælpemidlerne til borgerne bliver færre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg var tom for ord.

Sådan siger diabetiker Simone Andersen i kølvandet på, at Slagelse Kommune har sendt massebreve ud til diabetespatienter i kommunen.

Brevet handler om, at der skal skiftes blodsukkermålingsudstyr. I stedet for et bredt udvalg i kommunen, kan borgerne nu kun vælge imellem to blodsukkermålere og tre slags penkanyler.

- Jeg tænkte, at det ikke kunne være rigtigt. Jeg er godt klar over, at kommunen bruger mange penge på alle de her hjælpemidler. Men jeg synes til gengæld ikke, det er fair, at det bliver stillet op på den her måde, siger Simone Andersen.

Brevet fra Slagelse Kommune kom ud af det blå for Simone Andersen, der lider at type 1-diabetes. Hun har dog besluttet at beholde sit nuværende apparat, selvom det betyder, at hun nu selv kommer til at betale mere. 

- Jeg kan ikke bruge de andre apparater, som er stillet op fra Slagelse Kommune. Det apparat, som jeg har nu, fungerer rigtig godt for mig. Mit nuværende apparat er min trofaste ven og får det hele til at fungere, og det er jeg usikker på, om nye apparater kan, siger Simone Andersen, der endnu ikke har overblikket over de økonomiske konsekvenser.

Forening klager til kommunen

Diabetesforeningen er nu gået ind i sagen og har sendt en klage til Slagelse Kommune.

- Det er dårlig skik sådan i al almindelighed, at man sender skriftlige beskeder ud til nogle mennesker, som slet ikke er omfattet af den ændringer, som man ønsker at gøre. Og det er det, der er sket i Slagelse Kommune, siger Signe Hasseriis, der er socialrådgiver i Diabetesforeningen.

Budgetoverskridelse på området

Ændringen af sortimentet i kommunen sker som følge af et merforbrug på seks millioner kroner, som skal nedbringes. Og det sker altså med billigere og færre strimler til blodsukkermålere og billigere penkanyler.

- Der har været en budgetoverskridelse på det her område og det har givet anledning til, at vi har været nede i forbruget for at se, hvad vi gjorde. Og der kunne vi se, at vi havde stort set ingen borgere, der fik de apparater, som der var lavet i det fælles udbud. Og vi er jo forpligtiget som kommune til at bruge borgernes penge så fornuftigt som muligt, siger Marianne Kristensen, centerleder for center for sundhed og ældre i Slagelse Kommune. 

HVAD ER DIABETES?

Simone Andersen mener dog stadigvæk, at det er et forkert område at spare på.

- Nu er jeg i arbejde, så jeg har nogenlunde råd til det. Men havde jeg været på SU, så måtte jeg finde mig i, at det var de produkter, der var til rådighed, og så ville jeg være meget nervøs for, hvordan min sukkersyge ville udvikle sig, siger hun. 

Gense indslagt: Slagelse Kommune sparer seks millioner kroner på diabetes-patienter. Derfor får diabetikerne mindre at vælge imellem, når de skal have et apparat til måling af blodsukkeret. Det har samtlige patienter fået at vide i et enslydende brev.